Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 15:11 |

SR Njemačka - Nova donacija za registraciju malokalibarskog oružja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber potpisala je u decembru ugovor u iznosu od oko 340.000 eura sa projektnim menadžerom organizacije "The HALO Trust" Alexanderom Maierom, a u svrhu obilježavanja i registracije malokalibarskog oružja u Bosni i Hercegovini.

Tom novom donacijom Njemačka i u ovoj godini nastavlja angažman u oblasti obilježavanja i registracije vojnog malokalibarskog oružja.

Savezna Republika Njemačka je do sada u tu svrhu stavila na raspolaganje oko 526.000 eura.

Zahvaljujući ponovnoj dodjeli sredstava organizacija "The HALO Trust" i obučeni timovi za obilježavanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine mogu nastaviti sa obilježavanjem i registracijom.

Taj projekat uključuje obilježavanje i registraciju dodatnih 22.700 komada oružja.

Nevladina organizacija "The HALO Trust" preuzima označavanje i registraciju oružja zajedno sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ta inicijativa osigurava poštivanje međunarodnih i regionalnih standarda i okvirnih uvjeta za vojno malokalibarsko oružje.

Zahvaljujući toj podršci, cjelokupni skladišni popis Oružanih snaga BiH bit će obilježen i registrovan do kraja 2020. godine.

Mašine za lasersko obilježavanje koje financira Njemačka ostat će u posjedu Oružanih snaga BiH i nakon završetka radova kako bi bile na raspolaganju i u budućnosti.

Taj projekt je dio njemačko-francuske inicijative koja ima za cilj obilježavanje i registraciju sveg malokalibarskog oružja u regiji zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u kojoj se tim važnim doprinosom pomaže pri usklađivanju međunarodnih zakonskih standarda, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana