Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 15:20 |

Opozicioni bh. poslanici pitaju: Da li će Program reformi biti upućen u Brisel

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Tokom današnje poslaničke rasprave o imenovanju novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavnici opozicionih partija najavili su da će biti konstruktivna opozicija te da će pratiti obećanja data uoči imenovanja s njihovim radom.

Najavili su da će dati podršku svim reformskim procesima u zemlji, posebno imajući u vidu da su pred BiH brojni izazovi poput euroatlantskog puta, ali i pitanja migracija.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović pozvao je buduće ministre i zamjenike ministara da se fokusiraju na svoje nadležnosti, ali i da ne dozvole povećanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV), najavivši da će biti protiv svakog povećanja nameta.

S druge strane poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić podsjetio je da je izgubljeno više od godinu dana, budući da su izbori održani prije 14 mjeseci, ocjenjujući ipak da je dobro što je odblokiran rad državnog parlamenta.

- Bespotrebno je blokirati rad bilo kojeg parlamenta jer od toga nemamo ništa, a građani onda imaju nepovjerenje prema sistemu i svim poslanicima i politikama. Obezvrijedili smo politike opstrukcijama i nemogućnosti postizanja dogovora - smatra Emrić.

Za njega je ključno pitanje da li će Program reformi, usvojen u Predsjedništvu BiH, biti poslan u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Brisel, što je bio dogovor koalicionih partnera da se nakon imenovanja Vijeća ministara BiH, dan poslije, taj dokument uputi u Brisel.

Poslanica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić izrazila je nezadovoljstvo novopredloženim kandidatima za ministre i zamjenike ministara jer nije ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova.

Iznijela je podatak da je od 49 poslanika samo devet poslanica, a sada je od devet ministara za Vijeća ministara predložene samo dvije žene, a od 11 zamjenika ministara samo jedna, što nije ni približno 40-postotna zastupljenost žena predviđena zakonom.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez izrazio je žaljenje što će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas imati priliku razmatrati Program reformi, a državnim poslanicima to nije bilo omogućeno iako su i oni to tražili.

Kaže da ima saznanja da je dokument napisan na engleskom jeziku te da ga članovi Predsjedništva BiH nisu ni pročitali nego su ga samo potpisali.

Izrazio je nadu da će se novi saziv baviti procesuiranjem velikih kriminalaca, ali žao mu je što će na sredini mandata u Vijeću ministara biti četiri penzionera pitajući kakva je to poruka mladima koji kontinuirano odlaze iz BiH.

Nakon što je nekoliko puta tokom rasprave ukazano na izjavu Bisere Turković, kandidatkinje Stranke demokratske akcije (SDA) za ministricu vanjskih poslova o organiziranju referenduma za članstvo u NATO-u, poslanik SDA Halid Genjac podsjetio je da su sve zemlje prije članstva u NATO-u organizirale referendum, ali na nivou cijele države te da se njen odgovor može samo tako razumjeti.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić problematizirao je odgovor Turković da će se i u BiH najvjerovatnije odlučivati na referendumu te je kazao da on vjeruje da se to neće dogoditi, pitajući istovremeno na kojem nivou bi se to organiziralo, ko bi ga proveo itd.

Ukoliko neko od ministara i zamjenika ministara bude kršio zakone BiH, najavio je poslanik SDA Adil Osmanović, tražit će se njegova/njena odgovornost, ostavka ili smjena.

Nakon okončane rasprave slijedi glasanje o novom sazivu Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo