Svijet     | 24.12.2019. 13:03 |

Turska ne želi da pusti iz zatvora Kavalu uprkos pozivima ECHR-a

FENA Internet

SILIVRI, 24. decembra (FENA) - Turski sud presudio je u utorak da zadrži biznismena i filantropa Osmana Kavalu u zatvoru, uprkos pozivu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) na njegovo oslobađanje, dok mu se suđenje zbog umješanosti u proteste 2013. godine nastavlja.

Kavala je u pritvoru više od dvije godine pod optužbom da je pokušao da svrgne vladu organiziranjem i finansiranjem protesta širom zemlje protiv tadašnjeg turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Kavala, koji se suočava s doživotnom robijom ukoliko bude osuđen, negira optužbe protiv njega. Još 15 osoba na suđenju je zajedno s Kavalom, koji je jedini optuženik koji se trenutno nalazi u zatvoru. Njihovo suđenje produženo je do 28. januara.

Evropski sud pozvao je na njegovo trenutno oslobađanje prije dvije sedmice, navodeći kako nema razumne sumnje da je on počinio krivični prekršaj. Presude ECHR su zakonski obavezujuće, ali Turska ih često ne provodi.  

Turski sud saopćio je kako je odlučio da zadrži Kavalu u zatvoru zbog težine navedenih krivičnih djela i zbog toga što čeka odgovor ministarstva pravde da li je presuda ECHR konačna.

Optužnica navodi snimane telefonske razgovore u kojima Kavala govori o slanju kolača, mlijeka, sokova i gas maski demonstrantima kao dokaz da je on finansirao proteste, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'