Svijet     | 24.12.2019. 15:05 |

Rusija uspješno testirala svoju verziju interneta

FENA Internet

MOSKVA, 24. decembra (FENA) - Rusija je uspješno testirala Runet, alternativu globalnom internetu koji je dostupan širom zemlje, saopćila je tamošnja vlada. Detalji o čemu se tačno radi nisu bili najjasniji, navodi se u saopćenju ministarstva komunikacija, ali obični korisnici nisu primijetili nikakve promjene.

Rezultati će biti predstavljeni predsjedniku Putinu, javio je BBC.

Stručnjaci su zabrinuti za trend koji je prisutan u nekoliko zemalja gdje se pokušava ukinuti pristup internetu.

- Nažalost, putanja kojom Rusi idu je samo jedan korak ka sve većoj ugroženosti interneta. Sve više autoritarnih zemalja postaju poput Irana i Kine jer žele da kontrolišu ono što njihovi građani rade na internetu. To znači da ljudi neće imati pristup dijalogu o onome što se dešava u njihovim zemljama - rekao je Alan Woodward, IT stručnjak sa Univerziteta u Surreyu. 

Lokalne novinske agencije, uključujući Pravdu, izvijestile su da je zamjenik čelnika ministarstva komunikacija rekao da je testiranje Runeta išlo po planu.

- Rezultati testiranja pokazali su da su i vlada i telekom operateri spremni učinkovito odgovoriti na nastale rizike i prijetnje kako bi osigurali stabilno funkcionisanje i interneta i ujedinjene telekomunikacijske mreže u Ruskoj Federaciji - rekao je Aleksej Sokolov.

Državna novinska agencija Tass izvijestila je da su testovi procijenili ranjivost uređaja internetskih stvari, a također je uključilo vježbu za provjeru Runetove sposobnosti da se suprotstavi "vanjskim negativnim utjecajima".

Rusija želi razviti više prilagođene usluge interneta za svoje građane. Vlada je najavila da planira napraviti svoju verziju Wikipedije i usvojiti zakon kojim se zabranjuje prodaja pametnih telefona na kojima nije instaliran ruski softver.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom