Ekonomija     | 25.12.2019. 17:39 |

Košarac održao radni sastanak sa predstavnicima Ambasade NR Kine u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas u Sarajevu radni sastanak sa savjetnikom za ekonomska pitanja u Ambasadi NR Kine u BiH Xie Yuom i šeficom Političkog odjela Ambasade Dou Mengyue.

Tokom sastanka razgovaralo se o velikim infrastrukturnim i energetskim projektima koje u BiH realizuju kineske kompanije.

Posebno se bilo riječi o izgradnji "Bloka 7" Termoelektrane Tuzla, novog bloka Termoelektrane Gacko, kao i izgradnji autoputa Banja Luka - Prijedor, za koji je koncesioni ugovor s kineskim partnerima potpisan u decembru prošle godine.

Zajednički su pozdravljeni rezultati nedavne posjete predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića NR Kini, tokom koje je potpisan Sporazum o izgradnji hidroelektrane Bistrica, Okvirni sporazum o izgradnji fabrike cementa u Ugljeviku i fabrike metalnih cijevi u Foči, kao i Memorandum o razumijevanju za projekt izgradnje i razvoja aerodroma u Trebinju.

Uz iskazano obostrano zadovoljstvo razvojem političkih i privrednih odnosa BiH i NR Kine, tokom sastanka ukazano je na neophodnost aktivnijeg angažmana institucija BiH u pripremi i realizaciji dva nova sporazuma koji se odnose na Pekinške smjernice Samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao i na Petogodišnji plan saradnje u okviru kineske inicijative "17 + 1".

Istovremeno, predstavnici Ambasade NR Kine u BiH prenijeli su zainteresovanost njihove zemlje za uvoz meda i mlijeka iz BiH, o čemu će ministar Košarac narednih dana razgovarati s entitetskim ministarstvima.

Kineski zvaničnici uručili su ministru Košarcu poziv Ministarstva trgovine Kine i Vlade grada Pekinga za učešće na Sajmu trgovine uslugama, koji će 28. maja 2020. biti održan u Pekingu, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana