Svijet     | 27.12.2019. 10:01 |

Australska vojska pozvana da pomogne u borbi protiv požara

FENA Internet

SYDNEY, 27.  decembra (FENA) - Vojska je pozvana da pomogne vatrogascima u borbi protiv golemih požara koji bjesne u blizini Sydneya, objavile su u petak Australske odbrambene snage (ADF).

Specijalizirano vojno osoblje bit će trenutno razmješteno u 14 komandnih centara širom države Novi Južni Vels, navodi  ADF u saopćenju.

ADF pružaju usluge punjenja gorivom za kanadere, avione za podršku, transportne vatrogasne avione i pomažu helikopterima u operacijama potrage i spašavanja.

- Ova podrška ADF-a omogućuje većem broju naših vatrogasaca da obave svoje specijalizirane zadatke – navodi ministrica odbrane Linda Reynolds u saopćenju dostavljenom novinskoj agenciji Australian Associated Press.

Premijer Scott Morrison izjavio je da će osoblje koristiti resurse ADF-a kao što su buldožeri i cisterne s vodom da pomogne hiljadama vatrogasaca širom Novog Južnog Velsa.

Brojni vatrogasci i volonteri bore se s požarima duže od šest sedmica, bez kraja te borbe na pomolu.  

- Nastavit ćemo da činimo sve što je u našoj moći da osiguramo sa naši vatrogasci imaju sve resurse i podršku koji su im potrebni - navodi Morrison u izjavi za javnost objavljenoj u petak.

Tradicionalno se ADF ne razmještaju u zemlji zbog unutrašnjih operacija, ali su vojnici ranije korišteni za operacije raščišćavanja nakon prirodnih katastrofa kao što su poplave.

Očekuje se da se vremenski uslovi pogoršaju u nedjelju i ponedjeljak, dok je meteorološki zavod najavio temperature iznad 40 stepeni Celsiusa uz snažne vjetrove, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo