Ekonomija     | 27.12.2019. 16:47 |

Subvencioniranje za razvoj poslovnih zona na području TK (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 27. decembra (FENA) - Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona dodijelilo je gradovima Tuzla, Srebrenik, Gračanica, Živinice i Općini Teočak ukupno 370.000 KM za projekt ''Subvencioniranje za unapređenje i razvoj poslovnih zona na području Tuzlanskog kantona''.

Resorni ministar Asmir Hasić kaže da je javni poziv bio dostupan svim općinama i gradovima, te da je od 13 apliciralo sedam, od čega je pet ispunilo uslove.

- Napravit ćemo bolje uslove rada, bolji pristup privrednim subjektima. Privredni subjekti bi trebali povećati broj zaposlenih, tako da ćemo spriječiti u određenom procentu odlazak ljudi prema zapadu - naveo je Hasić.

Uređenjem poslovnih zona privlače se investicije. To je u više navrata pokazao i Grad Živinice, koji je po ovom programu dobio 90.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za gradnju kružnog toka u poslovnoj zoni Ciljuge 2.

- Mi smo uzeli rok od tri mjeseca i nakon što potpišemo ugovor odmah ćemo pokrenuti proceduru traženja izvođača koji treba da završi ovaj projekt, i ja se nadam da ćemo do proljeća imati završen projekt - istakao je gradonačelnik Živinics Samir Kamenjaković.

Tuzla je za dovršetak izgradnje komunalne infrastrukture u poslovnoj Zoni ''Kreka Sjever'' dobila 64.000 KM. Vrijednosti ovog projekta je oko 150.000 KM. Ostatak sredstava Grad će obezbijediti iz budžeta sredstvima koja su već osigurana.

Šef Službe za ekonomski razvoj Grada Tuzla Zijad Lugavić je istakao da će ta sredstva omogućiti otvaranje 15 novih privrednih subjekata na 15 lokacija.

- Javni poziv za dodjelu deset novih lokacija je u toku - naveo je Lugavić.

Razvoj privrede u Gračanici je u ekspanziji. S tim u vezi lokalna samouprava, samostalno nije u stanju pratiti razvoj poslovne zone. Novac koji su dobili, 90.000 KM će utrošiti za izgradnju oborinskih kanala u poslovnoj zoni.

- Mi ćemo kao lokalna zajednica i svojim sredstvima završiti projekti i time stvorimo uslove privrednicima za daljnji razvoj. Mi smo dužni da im pomognemo jer mi nemamo svog zemljišta te privrednici sami ulažu u zemljište - naglasio je savjetnik gradonačelnika za lokalni razvoj i finansije Grada Gračanica Nihad Sinanović.

Grad Srebrenik će 67.000 KM utrošiti za projekt anaerobnog prečistača otpadnih voda u poslovnoj zoni Tinja Gornja ukupne vrijednosti oko 300.000 KM.

- Malo je urađeno ovakvih projekata. Imamo i određena grant sredstva od Vlade FBiH i sredstva iz budžeta Grada - rekao je šef službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i investicije Grada Srebrenik Enis Brašnjić.

Općina Teočak će 58.000 KM utrošiti za uspostavu funkcionalne zone Bilalići.

Stručni saradnik iz Službe za privredu Općine Teočak Semir Mulaosmanović je poručio da će biti rekonstruisan objekat za uvod malog preduzeća koji će u konačnici uposliti 15 radnika.

Naredne godine Vlada TK neće raspisivati ovakav javni poziv jer sredstva za to dodjeljuje nivo Federacije. Potrebno je, poručio je resorni ministar, lokalne zajednice više uključiti u apliciranje prema višim nivoima vlasti u čemu će im Ministarstvo privrede TK, najavio je, biti partner.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3851

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CW244XV7yGadBXqELuFTEB7Vzuhgq3VC?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Finansiranja u BBI banci za privrednike i obrtnike s područja Srednjobosanskog kantona

Vlada ZDK odobrila 860.000 KM za organizaciju i izgradnju šest poslovnih zona

Za nastavak projekta subvencioniranja gasnih priključaka 1.000 KM po stambenoj jedinici

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom