Svijet     | 28.12.2019. 14:34 |

Filipini zabranili ulazak dvojici američkih senatora i prijete uvođenjem viza

FENA Internet

MANILA, 28. decembra (FENA) - Filipini su zabranili ulazak dvojici američkih senatora i uvest će stroža ograničenja ulaska za američke državljane ako Washington uvede sankcije zbog pritvaranja istaknute kritičarke vlade - rekao je glasnogovornik predsjednika.

Predsjednik Rodrigo Duterte će uvesti vize američkim državljanima ukoliko bilo kojem filipinskom zvaničniku uključenom u istražne radnje protiv Leile de Lime bude uskraćen ulazak u Sjedinjene Države, kao što to traže američki senatori Richard Durbin i Patrick Leahy.

Duterteov potez uslijedio je nakon što je američki Kongres odobrio budžet za 2020. godinu koji sadrži odredbu koju su senatori uveli protiv svakoga ko je umiješan u pritvaranje de Lime, optužene za korištenje droga 2017. godine nakon što je povela istragu o masovnim ubistvima za vrijeme Duterteovog rata protiv droge.

- Nećemo mirno sjediti dok se oni i dalje miješaju u naše procese na koje imamo pravo kao suverena država - izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik filipinskog predsjednika Salvador Panelo.

Filipini Amerikancima odobravaju ulazak bez viza do 30 dana, a 792.000 američkih turista je posjetilo ovu otočnu zemlju u prvih devet mjeseci 2019., što čini gotovo 13 posto stranih turista.

Američka ambasada u Manili i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentare, ali Leahyev glasnogovornik David Carle nazvao je optužbe protiv de Lime politički motivisanim.

- Ovdje se radi o pravima državljana Filipina, a i ljudi svuda, da slobodno izražavaju svoje mišljenje, uključujući mišljenja koja mogu biti kritična za vladine politike koje uključuju upotrebu pretjerane sile i neomogućavanje pravednog sudskog procesa - kazao je on.

Panelo je rekao da je zabrana dolaska američkim senatorima i prijetnje uvođenja viza zbog de Liminog pritvora ludost jer ona nije proglašena krivom, već je pritvorena dok čeka suđenje zbog zločina.

Duterte ne krije svoj prezir prema Sjedinjenim Državama i onim što smatra njihovim licemjerjem i miješanjem, iako priznaje da većina Filipinaca i njegova vojska poštuju bivšeg kolonijalnog vladara u svojoj zemlji.

SAD su najveći odbrambeni saveznici Filipina i milioni Filipinaca imaju rođake koji su državljani Sjedinjenih Država.

De Lima, ministrica pravde u administraciji bivše vlade, osvojila je brojne nagrade od grupa za ljudska prava.

Ona je također pozivala i na međunarodnu istragu Duterteovog rata protiv droge u kojem je ubijeno na hiljade ljudi.

Policija navodi da su ubijeni bili dileri droge koji su se opirali hapšenju, ali aktivisti kažu da su mnogi bili žrtve ubistava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu