Bosna i Hercegovina     | 29.12.2019. 13:32 |

Bećirović : Vučić i Vulin Strategijom odbrane Srbije, trasiraju put prema Hagu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), smatra kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin Strategijom odbrane Srbije trasiraju put prema Hagu, a ne prema malom Šengenu.

 - Odgovor političkih snaga koje se zalažu za nezavisnu, nedjeljivu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu na usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije ne smije biti površan i dnevnopolitički. U pitanju je veoma ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u zvaničnom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora u pitanju je prijetnja jedine države u Evropi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida - navodi se u izjavi za medije Bećirovića.

Istakao je da usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije predstavlja neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini. Kako je dodao Bećirović, takvom destruktivnom politikom Vučić i Vulin reafirmiraju srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića.

- Da je to tako, između ostalog, potvrđuje i tekst Strategije u kojoj je kao strateški cilj zacrtano da je „očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine (...) od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije“. Politika koja javno propagira ponovno oživotvorenje već poražene velikosrpske ideologije i politike, koja koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji, predstavlja direktnu opasnost za niz država Zapadnog Balkana. Takva politika se ne smije potcjenjivati - poručio je Bećirović.

Vučić i Vulin, bliski saradnici Šešelja i Miloševića, dodao je, tim potezom su potpuno razotkrili svoje namjere.

- Sada je očigledno da srbijanski režim Aleksandra Vučića nije na putu stvaranja malog Šengena na zapadnom Balkanu, već na putu koji na kraju završava u Hagu - rekao je Bećirović.  

Smatra da ovakva Srbija ne predstavlja državu s kojom je u ovom momentu moguće razvijati prijateljske odnose.

- Progresivne snage u Bosni i Hercegovini i van nje moraju upoznati cijelu Evropu i svijet da srbijanski velikodržavni projekat nije samo prošlost. Nažalost, to je sadašnjost u kojoj živimo. 

Zvaničnicima Srbije treba javno postaviti sljedeće pitanje: Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi (Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) u svojim strategijama odbrane dijelove njene teritorije smatraju zonama od posebnog značaja bezbjednost i odbranu? - dodao je Bećirović. 

Smatra da sveobuhvatna analiza srbijanske politike prema državi Bosni i Hercegovini u postdejtonskom periodu nedvojbeno govori da se Srbija i dalje planski i sistematski priprema za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

- Na putu do realiziranja velikosrpskog cilja srbijanski zvaničnici nastavljaju sa politikom veoma visprenog zamagljivanja očiju bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti nudeći slatkorječive fraze i prazne riječi prema državi Bosni i Hercegovini, dok istovremeno putem sveobuhvatne izgradnje paralelnih odnosa s bh. entitetom RS sve sistematičnije i intenzivnije ovaj bh. entitet pokušavaju antidejtonski i antiustavno inkorporirati u društveno-ekonomski sistem Srbije. Takva politika direktno ugrožava mir i stabilnost regiona - poručio je Bećirović.

Napomenuo je da je vrijeme da zvaničnici Srbije zakopaju osvajačke snove i hegemonističku politiku, te da se zvaničnici Srbije osvijeste i pomognu ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta