Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 11:27 |

Čavara potpisao ukaz o proglašenju budžeta FBiH za 2020. godinu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potpisao je danas ukaz o proglašenju budžeta Federacije za 2020. godinu, potvrđeno je za Fenu iz Čavarinog kabineta.

Proceduralno, budžet može stupiti na snagu dan po objavi u Službenim novinama.

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. odobrila su nedavno u istom tekstu oba doma Federalnog parlamenta, što je bio neophodni uvjet za njegovu operativnost u narednoj fiskalnoj godini.

U skladu s budžetskim kalendarom, predložila ga je Federalna vlada u iznosu od 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je za 2,25 milijardi KM veći iznos ili za 83 posto.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, od 1. januara će biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa po tom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. januara 2020. Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje postati i 'na papiru' budžetski korisnik, a prva penzija iz federalnog budžeta će biti isplaćena u februaru.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana