Ekonomija     | 30.12.2019. 14:35 |

Terzić: Nadamo se deblokadi računa "Zenicatransa"

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. decembra (FENA) – JKP "Zenicatrans-prevoz putnika“ ima dovoljno goriva da samo danas i sutra obavlja prijevoz putnika te još samo prva dva dana naredne godine, nakon čega bi svi autobusu mogli ostati u garaži i preduzeće prestati s radom - izjavio je Feni direktor tog preduzeća Darmin Terzić.

On je tokom dana bio na sastanku u Kantonalnom uredu Zenica Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, koji je nedavno ponovo blokirao račun tog preduzeća te u Gradskoj upravi Zenica, gdje se za pomoć obratio gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

-Iskreno, više ne znam kome bih se obratio i kako premostiti ovu situaciju, jer smo uradili sve što smo mogli. Kantonalna uprava nas ne može deblokirati, jer to, kako su nam kazali, može uraditi samo Federalna uprava. Direktor PUFBiH Šerif Isović bio je na sastanku pa čekamo da nam se javi, a Gradska uprava i gradonačelnik Kasumović ne mogu interventno pomoći jer, kako nam je kazao, nije usvojen gradski budžet za narednu godinu - objašnjava Terzić.

Kasumoviću su, kaže on, predložili plan ozdravljenja preduzeća, po kojoj bi im iduće godine iz gradskog budžeta trebalo doznačiti 1,6 miliona KM.  

-Po tom planu, osim plaćanja dijela poreskog duga, 490.000 KM utrošili bismo za nabavku novih voznih jedinica, dok bismo sa 120.000 KM sanirali zgradu stanice, na kojoj prokišnjava i krov. Planiramo, u cilju smanjenja troškova, već u januaru penzionisati 15 radnika. Trenutno imamo 154 radnika - ističe Terzić.

On se nada da će direktor PUFBiH imati razumijevanje za njihovu situaciju.

-Ako budemo deblokirani i dobijemo dodatno vrijeme, odnosno šansu za oporavak, PUFBiH moći će naplatiti svoj dug. Ako blokada ostane, izgubit ćemo i prijevoz rudara, čime će preduzeće biti dodatno urušeno i bojim se da više neće biti šanse za oporavak - upozorava Terzić.

On napominje da su, zbog odluke smijenjenog Nadzornog odbora tog preduzeća o uvećanju cijena za prijevoz radnika, ostali bez posla s kompanijama "ArcelorMittal“ Zenica i "Prevent“ Zenica pa novi gubitak ugovorenog prijevoza ne bi mogli podnijeti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Direktoru Zenicatransa Darminu Terziću sutra istječe i otkazni rok nakon ostavke

Direktor Zenicatransa Darmin Terzić najavio neopozivu ostavku

Terzić: Nadzorni odbor 'Zenicatransa' nije razmatrao moju smjenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta