Kultura     | 05.01.2020. 11:00 |

Genetička raznolikost naroda u knjizi 'Preci u nama: genetičko blago BiH'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Knjiga "Preci u nama: genetičko blago Bosne i Hercegovine" autora Damira Marjanovića, Dragana Primoraca i Selmedina Mesihovića na jednostavan način prikazuje priču o genetičkoj raznolikosti i mogućem porijeklu Bosanaca i Hercegovaca, ali i o pomalo intrigantnim temama poput razvoja genetike, evolutivne misli, pa i same antropogeneze.

Piše: Alma Zukanović

Jedan od autora, prof. Marjanović je u razgovoru za Fenu kazao da knjiga predstavlja logičan korak u dosadašnjim istraživanjima molekularno genetičke raznolikosti Bosanaca i Hercegovaca te da se u njoj prepliću znanost, molekularna genetika, antropologija, ali i porijeklo ljudskih populacija na ovim prostorima.

Istakao je da su ta istraživanja u posljednjem desetljeću pobudila veliko interesovanje šire javnosti te da su imali potrebu da znanstvene rezultate i znanstveno validne činjenice dobivene na osnovu provedenih studija, objedine u jedan materijal koji je napisan na znanstveno popularan način.

Marjanović je naglasio da im je osnovna intencija bila da nauku interpretiraju rječnikom prihvatljivim široj čitalačkoj publici, a sve u cilju zatvaranja jednoga i otvaranja drugoga poglavlja.

- Ova knjiga se ne može nazvati krajnjim ciljem ili pak krunom spoznaja iz oblasti molekularne antropologije za prostore BiH, jer nauka ne priznaje definitivne odgovore i dogmatične tvrdnje - kazao je Marjanović te dodao da knjiga ipak uistinu predstavlja materijal kojim se sublimiraju do sada utvrđene znanstvene činjenice i ukazuje na pravce istraživanja koja su tek pred nama.

U samom startu, dodao je, dogovorili su se da to bude djelo napisano u znanstveno popularnom maniru, ali zasnovano isključivo na znanstveno prihvaćenim činjenicama.

- Potrudili smo se da ne ostane sve samo na tekstu i mnogo toga smo uložili u ilustraciju pa čak i kroz ciljano ponavljanje pojedinih motiva da bi isti bili prihvaćeni i percipirani kao opće prihvaćeni - pojasnio je.

Izvor informacija su bili rezultati do sada provedenih studija u Bosni i Hercegovini, ali i šire, te znansvena literatura navedena u bibliografiji na kraju knjige.

Svi zainteresirani su, dodao je, mogli uraditi i bazično testiranje Y kromosoma ili mtDNK, te da se na osnovu dobivenih haplotipova napravi i predikcija pripadnosti pojedinim haplogrupama.

- Broj testiranih do sada je oko 600, a do kraja projekta nam je ostalo da procesuiramo još par stotina analiza koje će biti uvrštene u nove populaciono genetičke studije BH stanovništva, a u skladu sa informacijama koje su zainteresirani građani dobili u formularima - kazao je Marjanović te dodao da su analize realizirane pod patronatom laboratorija Internacionalni Burch Univerzitet i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

Prvi pojedinačni rezultati su, naglasio je, već poslani na adrese ispitanika, a preostale analize i finalne rezultate očekuju privesti kraju u narednim mjesecima.

Na kraju je naglasio da su recenzenti knjige dva vodeća antropologa 20. i 21. stoljeća na ovim prostorima, uvaženi hrvatski akademik Pavao Rudan i bosanskohercegovački akademik Rifat Hadžiselimović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Marjanović: Znanstvenici rade na određivanju genoma virusa prisutnih u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo