Svijet     | 06.01.2020. 10:33 |

Abe duboko zabrinut zbog jačanja napetosti na Bliskom istoku

FENA Internet

TOKIO, 6. januara (FENA) -  Japanski premijer Shinzo Abe, koji je pokušao da stvori posredničku ulogu između Washingtona i Teherana, izjavio je u ponedjeljak da je "duboko zabrinut“ zbog jačanja napetosti na Bliskom istoku.

Američko ubistvo iranskog vojnog zapovjednika Qassema Soleimanija u prošloj sedmici pojačalo je strahovanja od sukoba širih razmjera, dok je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio „velikom odmazdom“ ukoliko Teheran ispuni obećanje da će osvetiti ubistvo svog generala.

- Bliskoistočne napetosti se pojačavaju. Duboko sam zabrinut aktuelnom situacijom – izjavio je Abe, u svojim prvim komentarima na ubistvo Soleimanija u Iraku.

- Novu eskalaciju ove situacije treba izbjeći i pozivam sve zainteresirane strane da ulože diplomatske napore - kazao je.

Tokio i Teheran decenijama održavaju diplomatske veze, čak i u vrijeme krize sa Zapadom izazvane Islamskom revolucijom iz 1979. i sporenja oko nuklearnog programa Teherana.

U junu, dok su napetosti jačale nakon Trumpove odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, Abe je posjetio Iran radi razgovora s vrhovnim vođom  ajatolahom Ali Khameneijem i predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Njegova se posjeta, međutim, podudarila s napadima na dva naftna tankera u Omanskom zalivu u blizini iranske obale, koji su doveli do naglog rasta napetosti u regiji Zaliva.

Khameni je kategorićki odbacicvao razgovore s Trumpom uprkos Abeovim naporima na ublažavanju napetosti.

Abe se kasnije sastao s Rouhanijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a i dočekao je iranskog čelnika u Japanu – u prvoj posjeti jednog šefa iranske države u dvije decenije, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Izrael napao jednu od najvećih stambenih kula u Rafahu

Izraelske snage izvele raciju u Ramallahu, ubile 16-godišnjeg Palestinca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom