Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 12:00 |

Općina Centar izdvojila preko 700 hiljada maraka za boračku populaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9.januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji u  općinskom budžetu za tekuću godinu za tu namjenu osigurala je preko 700 hiljada konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Općine Centar.

 U saopćenju se navodi da je za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva se raspoređuju putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja.

Za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170 hiljada konvertibilnih maraka, za pripadnike boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći.

Također je dodatnih 20 hiljada maraka  izdvojeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika.

Za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida izdvojeno je 40.000 KM.

I ove godine je u budžetu obezbijeđeno 75 hiljada maraka za kontinuirani projekt Općine kojim se osiguravaju dodatna mjesečna primanja za ratne vojne invalide, korisnike prava na tuđu njegu i pomoć, a u skladu sa utvrđenim kriterijima Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. Uz to, planirano je i 7.000 KM podrške za ugradnju ručnih komandi u putničkim automobilima koje Vlada Federacije BiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima s 100-postotnim invaliditetom.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za Općinu Centar, kao i za održavanje spomen-obilježja na području središnje gradske općine u budžetu je osigurano oko 44 hiljade konvertibilnih maraka.

Izdvojeno je i 35.000 maraka za participiranje u projektima Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i fondova Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom