Svijet     | 10.01.2020. 11:18 |

Trump uputio rođendansku čestitku Kim Jong Unu

FENA Internet

SEUL, 10. januara (FENA) -  Američki predsjednik Donald Trump uputio je rođendansku čestitku sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu, saopćio je u petak južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-Yong.

Chung, koji se sastao s Trumpom u Washingtonu u ovoj sedmici, izjavio je novinarima da mu je uručena poruka koju treba proslijediti Sjevernoj Koreji i da ju je on predao u četvrtak.

-  Tog dana kada smo se sastali bio je rođendan Kim Jong Una koga se predsjednik Trump prisjetio, i zatražio je od mene da predam poruku – izjavio je  Chung po povratku u Južnu Koreju.

Vjeruje se da je Kimov rođendan 8. januara, iako njegov tajnoviti režim nikada nije potvrdio datum njegovog rođenja. Američka vlada navodi 1984. kao godinu Kimovog rođenja, što znači da je Kim star 36 godina.   

Chung nije rekao da li je to bila pisana poruka niti da li je ona uključivala bilo šta drugo osim rođendanske čestitke.

U srijedu se Chung također sastao s američkim specijalnim izaslanikom za Sjevernu Koreju, Stephenom Biegunom, i „potvrdio je blisku koordinaciju Sjedinjenih Država i Republike Koreje prema Sjevernoj Koreji“, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Dvojica zvaničnika također su razgovarali o nedavnim dešavanjima na Bliskom istoku i koordinaciji dvije zemlje u globalnim sigurnosnim pitanjima.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha sastat će se s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Kaliforniji naredne sedmice, skupa s njihovim japanskim kolegom  Toshimitsu Motegijem, a Sjeverna Koreja i japansko- južnokorejski odnosi bit će na vrhu dnevnog reda razgovora šefova diplomatija.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u utorak da postoji urgentna potreba za nalaženjem praktičnih načina za poboljšanje veza sa Sjevernom Korejom, dodajući kako je spreman da se sastane s tajnovitim čelnikom u Sjevernoj Koreji, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana