Ekonomija     | 12.01.2020. 11:55 |

Živković: Ne očekujem suštinske promjene u odnosu službenog Zagreba prema BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Ekonomski analitičar Matej Živković izjavio je za Fenu da nakon izbora Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske ne očekuje suštinske promjene u odnosu službenog Zagreba prema BiH.

Razgovarao: Muhamed Hadžibegić

Vjeruje da će se taj odnos i dalje zasnivati na podršci euroatlanskom putu BiH i provođenju odluka Suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda BiH.

- Najviše u čemu Hrvatska može pomoći BiH i u čemu je i dosad pomagala je pristup euroatlantskim integracijama i vjerujem da će u tom smislu nastaviti svoju dosljednu politiku, iako tu najviše moramo sami napraviti - rekao je Živković.

Dodao je da je činjenica da je u prethodnom periodu bio pogoršan odnos službenog Zagreba i jednog dijela službenog Sarajeva, što se na svu sreću nije previše odrazilo na ekonomske odnose.

Živković je istakao da privrednici posluju bez obzira na diplomatska i politička razilaženja u mišljenjima, te da projekti poput izgradnje mosta u Gradišci i neki drugi napreduju. 

Naglasio je da je Zoran Milanović puno izravniji u komunikaciji i da vjeruje da će on donijeti određene konkretnije stvari u odnosima dviju zemalja.

Zoran Milanović pobijedio je na predsjedničkim izborima 5. januara 2020. godine i postao peti predsjednik Republike Hrvatske. Protukandidatkinju, dotadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, pobijedio je sa 104.901 glasom prednosti, odnosno dobio je ukupno 1.034.389 glasova u drugom krugu. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Milanović Ustavnom sudu: Neka se usudi promijeniti datum izbora, neće dobro završiti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Jandroković: Milanović je poslao poruku da je iznad zakona, to je ozbiljan problem

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo