Svijet     | 11.01.2020. 10:32 |

Iran priznao da je "nenamjerno" oborio ukrajinski avion

FENA Saopćenje

TEHERAN, 11. januara (FENA) - Iran je priznao da je "nenamjerno" oborio ukrajinski putnički avion, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Istragom je utvrđeno da je "ljudska greška dovelo do ispaljivanja projektila", rekao je predsjednik Hassan Rouhani. Obaranje aviona je opisao kao "neoprostivu grešku".

Vojska je navela da je avion letio blizu osjetljivog mjesta koje je pod kontrolom iranske Revolucionarne garde i da je u tom momentu posmatran kao neprijateljska letjelica.

Iran je u početku negirao izvještaje da je jedna od njihovih raketa oborila avion u blizini glavnog grada Teherana. Ali pritisak se brzo povećao nakon što su zapadni obavještajni zvaničnici rekli da dokazi ukazuju na iransku umiješanost, podsjeća BBC.

Obaranje aviona PS752 kompanije Ukraine International Airlines u srijedu je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su boravile američke snage u Iraku.

Napadi su bili odgovor na ubistvo visokog iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija u američkom napadu bespilotnih letjelica u Bagdadu 3. januara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta