Svijet     | 11.01.2020. 12:21 |

Ubijene izbjeglice u Tripoliju prisiljene da napuste UN-ov centar

FENA Internet

TRIPOLI, 11. januara (FENA) - Dvoje Eritrejaca tražioca azila ustrijeljeni su u libijskoj prijestolnici Tripoliju, nekoliko dana nakon što ih je američka agencija za izbjeglice prisilila da napuste centar za prihvat izbjeglica navodeći kao razlog prenapučenost.

UNHCR je potvrdio vijesti o smrti azilanata, navodeći "duboku ožalošćenost" zbog ubistva koje se desilo u četvrtak u Tripoliju, prenosi Associated Press.

Troje izbjeglica izjavili su agenciji Associated Press da su muškarci bili među nekoliko desetina prisilno izbačenih iz UNHCR-ovog centra za izbjeglice prije 10 dana. Njih troje je govorilo pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde.

Ustanova je promovisana kao "alternativa za zadržavanje izbjeglica", ali kada se njihov broj povećao UN su ponudile novac i vršile pritisak na one koji su nedavno došli da odu. Ubijene izbjeglice bili su među onima koji su prihvatili novac i napustili centar.

Oni su samo neki od više hiljada onih koji su zadržani u libijskim izbjegličkim centrima, gdje su maltretiranja svakodnevna. 

Libija je glavna usputna tačka za migrante koji bježe od rata i siromaštva iz Afrike i sa Bliskog Istoka u Evropu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji

Posljednji dan roka za 1,7 miliona afganistanskih izbjeglica da napuste Pakistan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo