Svijet     | 12.01.2020. 18:50 |

Svjetski čelnici doputovali u Oman na komemoraciju sultanu Kabusu bin Saidu

FENA Internet

MUSCAT, 12. januara (FENA)  - Brojni svjetski čelnici doputovali su u nedjelju u Muscat kako bi omanskoj kraljevskoj porodici izrazili saučešće u povodu smrti sultana Kabusa bin Saida koji je umro u petak u 79. godini nakon gotovo 50-godišnje vladavine.

Sultan je pokopan u subotu na kraljevskom groblju u Muscatu pošto je njegov nasljednik Haitam bin Tarik položio zakletvu.

Britanski premijer Boris Johnson i princ Charles, nasljednik britanske krune, došli su u omansku prijestonicu kako bi odali počast pokojnom sultanu i sastali se s novim vladarom dok u zemlji traje trodnevna žalost.

Iz Evrope je među ostalima doputovao bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je u ime Francuske izrazio saučešće novom sultanu. Emiri Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i kralj Bahreina i tuniški predsjednik te egipatski premijer bili su među stranim čelnicima koji su došli na komemoraciju u palatu al-Alam.

Novi sultan Haitham bin Tariq al-Said obećao je, nakon što je u subotu preuzeo vlast, nastavak vanjske politike svog prethodnika podržanog sa Zapada, pod kojim je Muscat izbalansirao veze između većih susjeda Saudijske Arabije i Irana, kao i Sjedinjenih Država.

"Njegov će daljnji izazov biti brzo razvijanje ličnih odnosa sa stranim partnerima i jasno mu je vjerovatno stajalište da ostane u toku s vanjskom politikom Omana", kaže Elana DeLozier, istraživačica sa Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Sultan Kabus je uspio je održati omansku neutralnost, ne zauzimajući stranu u zaljevskom sporu s Katarom, te je pomogao u posredovanju tajnih pregovora SAD-Iran iz 2013. godine, što je dvije godine kasnije dovelo do međunarodnog nuklearnog pakta, od kojeg je Washington tada odustao u 2018. godini.

Predsjednik Donald Trump nazvao je Kabusa istinskim partnerom Sjedinjenih Država, radeći s devet različitih američkih predsjednika.

"Njegovi neviđeni napori da se uključi u dijalog i postignu mir u regiji pokazali su nam važnost osluškivanja svih gledišta", naveo je Trump u izjavi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Omanski ministar u Zagrebu: Neće biti stabilnosti na Crvenom moru bez mira u Gazi

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo