Regija     | 13.01.2020. 11:58 |

Crna Gora: Uhićeni urednici portala zbog objavljivanja lažne vijesti

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 13. siječnja (FENA) - Crnogorska policija uhitila je u nedjelju kasno navečer urednike prosrpskih portala u Crnoj Gori, in4s.net i borba.me, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića zbog sumnje da su izvršili kaznena djela izazivanje panike i nereda, priopćeno je u ponedjeljak.

 Oni su sinoć pozvani na informativni razgovor, nakon čega im je oko ponoći određeno zadržavanje u pritvoru do 72 sata.

 Ta dva portala jučer su, kako je priopćeno iz crnogorske policije, objavili lažnu informaciju da je došlo do eksplozije u Vili Gorica, zdanju koje crnogorski predsjednik i premijer koriste za prijem visokih uzvanika, prenosi Hina. 

 "Živković je kao glavni i odgovorni urednik portala 'Borba' počinio ovo kazneno djelo na način što je, kako se sumnja, izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi s događajem u Vila Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije", navodi policija. Također, Raičević je, kako se sumnja, kao glavni i odgovorni urednik portala "IN4S", izvršio isto kazneno djelo objavljivanjem iste lažne vijesti na portalu "IN4S".

 Odmah nakon njenog objavljivanja na navedenim portalima, ovu informaciju prenijeli su mediji u Srbiji s tendencioznim naslovima poput: "Kaos u Vili Gorica", "Otkriven uzrok eksplozije u Milovoj rezidenciji, službe sumnjaju da se radi o eksploziji".   

 Crnogorska vlada odmah je opovrgnula ovu informaciju, objašnjavajući da nije došlo do eksplozije već do manjeg kvara na električnim instalacijama, uz tvrdnju da nije bilo nikakve eksplozije.

 "Netočno je da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija. Riječ je o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran. Eksplozije nije bilo kako prenose pojedini mediji s ciljem širenja panike", priopćeno je iz crnogorske vlade.

 Raičevića i Živkovića danas će saslušati nadležna tužiteljica Osnovnog tužiteljstva u Podgorici.

 Zbog istog kaznenog djela crnogorska policija je, uoči pravoslavnog Božića, uhitila glavnu urednicu crnogorskog portala Fos Media, Anđelu Đikanović, koja je objavila lažnu informaciju da će 250 pripadnika specijalne policijske jedinice Kosova ROSU, pomagati crnogorskim kolegama u osiguravanju reda i mira u Crnoj Gori na Badnji dan. 

 Tenzije u Crnoj Gori podignute su nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u posljednjim danima 2019., kojemu se protivi Srpska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak  podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Crna Gora: Katniću i Lazoviću određen pritvor od 72 sata

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'