Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 13:09 |

Općina Centar Sarajevo - Iz budžeta za mlade izdvojeno 545.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - U okviru tekućih programa budžeta Općine Centar Sarajevo, posebno je izdvojen tekući program „Kontinuirana briga o mladima“ za koji je u 2020. godini obezbijeđeno oko 285.000 KM, te dodatnih 260.000 KM za poticaj zapošljavanja mladih kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih.

Ta obaveza propisana je Zakonom o mladima FBiH, da sve općine u budžetu osiguraju stavku koja će se odnositi na poboljšanje položaja mladih, te osiguranje minimuma mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti.

Također, Općina Centar Sarajevo daje potporu i stambenom zbrinjavanju mladih u skladu s Odlukom o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

U budžetu za 2020. godinu za tu namjenu izdvojeno je 70.000 KM, a sredstva se raspoređuju na osnovu javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, odnosno do utroška budžetskih sredstava planiranih za ovu namjenu.

Za implementaciju Strategije prema mladima Općine Centar za period 2012.-2020. godine izdvojeno je ukupno 70.000 KM.  U okviru tih sredstava 20.000 KM je planirano za obilježavanje Dana mladih općine Centar i organizaciju izleta za mlade, 10.000 KM planirano je kao grant Javnoj ustanovi „Biblioteke Sarajeva“ za potrebe besplatnog članstva mladih osoba do 35 godina starosti u odjeljenjima ove ustanove.

Obezbijeđena je i stavka u iznosu od 50.000 KM za finansijsku podršku dobitnicima najvećih priznanja iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru kulture i mladih Općine Centar izdvojeno je 40.000 KM za projekte za mlade s ciljem edukacije, druženja, podsticanja i razvijanja talenata kod mladih osoba.

U ovogodišnjem budžetu izdvojeno je i 25.000 KM za mobilnost mladih kao i 30.000 KM kao podrška aktivizmu mladih, što se raspoređuju putem javnog poziva koji će biti otvoren tokom cijele godine, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta