Bosna i Hercegovina     | 13.01.2020. 14:46 |

Hadžibajrić - Više od 104 miliona KM uloženo u brojne projekte u Starom Gradu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Realizacijom projekata planiranih za ovu godinu, još jednom je potvrđeno da je Stari Grad lokalna zajednica, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, u kojoj su razvoj i prosperitet, gradnja, rekonstrukcija i obnova na prvom mjestu.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, zadovoljan je projektima, koji su realizirani u cilju osiguranja kvalitetnijih uvjeta života građana ove općine, ali i onih koji je posjećuju.

Općina Stari Grad je uložila više od 104 miliona KM sredstava za brojne projekte, a na današnjoj prezentaciji su istaknuti kapitalni projekti u 2019. godini a to je izgradnja podzemne garaže, sportske sale, rekonstrukcija Doma zdravlja i zgrade Općine, koji su vrijedni gotovo 14 miliona KM.

Za putnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukcije objekata, vodovodne i kanalizacione mreže i druge slične projekte utrošeno je oko 25,6 miliona KM budžetskih sredstava, a određeni broj projekata finansiran je dodatnim sredstvima - koje su osigurali donatori.

Jedan od najvećih kapitalnih projekata koji će za građane Kantona Sarajevo, ali i turiste imati višestruki značaj, je izgradnja javne podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, prekoputa Vijećnice, koji je Općina Stari Grad Sarajevo pokrenula u martu prošle godine, vrijedan je skoro sedam miliona KM, a finansiran je kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

U 2019. godini sanirana je i asfaltirana 31 ulica, a u radove je uloženo više od četiri miliona KM, a najviše je uloženo u obnovu ulica: Štrosmajerova, Ferhadija, Zmajevac, Kovači, Ploče, sanirano je šest ulica u naselju  Bistrik, rekonstruirana je i kanalizaciona mreža u brojnim ulicama, što je, po mišljenju inženjera važnije i složenije od asfalitranja same ulice.

Na sanaciji potpornih zidova koja je rađena na više od 20 lokacija, uloženo je više od 250.000 KM, dok je za rekonstrukciju stepeništa/kaldrmi Općina Stari Grad je izdvojila oko 189.800 KM, a za zaštitne i odbojne ograde i rukohvate izdvojeno je oko 42.000 KM.

Načelnik Hadžibajrić kazao da je za 11 godina urađeno više od 400 potpornih zidova, te da je mogao napraviti 'kineski zid', ali to je bilo neophodno zbog pojave klizišta, te da se ljudima olakša život i spasi imovina.

Općina je također u 2019. godini na 20 lokacija sanirala stambene jedinice socijalno ugroženim porodicama i porodicama iz boračke populacije, a za tu namjenu je izdvojeno oko 120.000 KM.

Izgrađena su i prva solarna stabla, na četiri lokacije postavljena su 33 moderna tzv. zvonolika kontejnera, urađena je osma i deveta faza postavljanja novih brojeva, tzv. numeracija objekata u ulicama Starog Grada.

Općina pomaže i centre za promociju i unapređenje zdravlja, zdravo starenje, Društveni centar, ali pomaže i rad javnih kuhinja.

Urađena je rekonstrukcija i obnova škola, sportskih sala, igrališta za djecu, vrtića za djecu, a na površini od 1.200 m2 izgrađen je Park mira na Darivi, a radove je finansirala Ambasada Švedske u BiH. Park. Otvorenje će biti u martu ove godine.

Općinske službe su bile na usluzi građanima. Tako je Odsjek za imovinsko pravne i stambene poslove do polovine decembra, 2019. godine, zaprimio 379 predmeta-upravnih postupaka, u Odsjeku za katastar zaduženo je ukupno 1.511 predmeta.

U Matičnu knjigu rođenih upisano je 395, Matičnu knjigu vjenčanih 280, Matičnu knjigu umrlih 520, Matičnu knjigu državljana dvije osobe, izdato je 15.000 izvoda i uvjerenja putem MR i CMR.

U 2020. godini bit će urađena rekonstrukcija vrtića „Bulbul“ a procijenjena vrijednost je oko 850.000 KM, radit će se dvije velike rekonstrukcije kanalizacije na Mahmutovcu.

Općina će raditi na zapošljavanju invalidnih osoba, a Hadžibajrić je najavio da će jedna osoba biti zaposlena pri Kabinetu općinskog načelnika, a druga u Šalter sali Općine, a radit će i na obnovi kuća boračke populacije i ljudi koji su slabijeg socijalnog imovnog stanja, a koji nisu uspjeli osigurati sebi uvjete za život, odnosno, nisu uspjeli rekonstruirati kuću.

Novina je da će u Velikoj sali Općine pomoćnici načelnika jednom ili dva puta mjesečno otvoriti info pult za sve molbe i žalbe građana, te će biti u obavezi da sa svojim službama hitno rješavati predmete koje administracija do sada nije rješavala, to će biti stalna praksa jednom ili dva puta mjesečno u zavisnosti od potreba.

S obzirom da je izborna godina, Hadžibajrić je naglasio da neće raditi velike projekte baš zbog toga što mnogu u vrijeme izborne kampanje rade infrastrukturne projekte.

- Procentualno, uradio sam više od 80 posto od onoga što sam obećao. Kada više i ne bih ništa radio, neka me drugi stignu, a ja sam ljestvicu podigao. Ide ljetna sezona i svjestan sam da će se utrkivati ko će koju ulicu asfaltirati. Izbori se dobijaju na osnovu urađenog tokom mandata, a ne kad počne predizborna kampanja - zaključio je Hadžibajrić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je za svoj rad višestruko nagrađivan, a jedna od nagrada je i priznanje 'Evropskog najnačelnika decenije', koje je dobio na Izboru najmenadžera i najkompanija BiH, jugoistočne i srednje Evrope.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana