Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 12:50 |

Delegati Doma naroda PSBiH odbili raspravljati o srbijanskoj Strategiji odbrane

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na današnjoj sjednici u Sarajevu dati svoj stav o Strategiji odbrane i sigurnosti Srbije koja zadire u pitanja BiH i time poslati poruku da se protive takvom dokumentu.

Razmatranje te teme predložio je danas na početku sjednice u okviru rasprave o dnevnom redu delegat iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP), ali je devet delegata od 15 prisutnih bilo protiv toga.

Tu strategiju Bećirović je nazvao antidejtonskom, ocjenjujući da ona ima političke i sigurnosne posljedice za BiH, zbog čega smatra da nije dobro površno prelaziti preko tog pitanja s obzirom da se radi, kaže, o ataku na suverenitet BiH.

Za njega bi bilo logično da najviši zakonodavni organ u zemlji pošalje jasnu poruku i usprotivi se tome jer je ta strategija razmatrana na sjednici najvišeg zakonodavnog organa u Srbiji.

- Dio BiH u toj strategiji preciziran je kao zona od posebnog značaja za Srbiju to nije radio ni bivši predsjednik Slobodan Milošević, te preko toga ne smijemo olako prijeći - pojasnio je Bećirović.

Upitao je šta bi Srbija uradila kada bi neka od zemalja u svojoj strategiji na taj način spominjala Srbiju, dodajući da se to ne radi u Evropi te BiH treba otvoriti to pitanje i pozvati visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da reagira.

Bila bi to, kaže Bećirović, prilika da se pozove Srbija da takvu strategiju povuče s ciljem izgradnje dobrosusjedskih odnosa, ali takva inicijativa Bećirovića nije naišla na odobravanje delegata u Domu naroda PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik

Avdović: Dani uspjeha, kontinuiranog rada i odgovornosti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!