Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 11:09 |

PSBiH - Mektić predložio razmatranje Programa reformi  BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je, prilikom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice s kojeg je skinuto potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao da se radi o vrlo važnom pitanju i bilo bi dobro da poslanici dobiju informaciju zašto je to skinuto s dnevnog reda, šta je problem s tim imenovanjem.

Dodao je da, što se tiče Kluba SDP-a BiH, odluka o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH nikada nije ni trebala biti stavljena na dnevni red.

- Mi smo svoj stav vrlo jasno rekli nakon Komisije za izbor Vijeća ministara BiH. Smatramo da kandidat svojim znanjem ne zaslužuje da bude ministar. Međutim, ako je većina prihvatila da to bude tako, onda zaslužujemo kao parlament i javnost da se kaže zbog čega se danas to skida s dnevnog reda. Da li Božović više nije kandidat, ili je kandidat, ali se čeka da se završi trgovina koju to imenovanje podrazumijeva - kazao je Magazinović.

Istaknuo je kako misli da na samom početku i novo Vijeće ministara BiH i nova parlamentarna većina trebaju biti transparentni i ponuditi taj odgovor javnosti.    

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao kako smatra da proces formiranja Vijeća ministara BiH nije završen, „da ovo Vijeće ministara nije legitimno, jer nije uspostavljeno i formirano u skladu s Ustavom i zakonima BiH“.

- Dakle nije legitimno, jer postoji jasna odredba da jedan član Vijeća ministara BiH mora biti iz reda ostalih. Vidimo da tog člana Vijeća ministara iz reda ostalih nema. Smatram da će sve odluke koje Vijeće ministara bude donosilo, biti neustavne odnosno nelegitimne i postavit će se pitanje legitimnosti tih odluka - smatra Mektić.

On je također predložio da se dnevni red današnje sjednice dopuni tačkom Program reformi BiH novembar 2019. - novembar 2020. godina.

Kazao je da materijal ima u pisanom obliku, te je zatražio da se on podijeli poslanicima.

Nakon što je završena rasprava o dnevnom redu, data je kraća pauza poslije koje će se poslanici izjašnjavati o predloženim izmjenama i dopunama dnevnog reda. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo