Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 13:03 |

PSBiH - Poslanici podržavaju kontrolu trošenja budžetskih sredstava

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se predviđa uvođenje inspekcijskog budžetskog nadzora, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Predrag Kožul (HDZ BiH) je na početku poslaničke rasprave kazao da je Komisija jednoglasno prihvatila principe ovog zakona i namjere donošenja ovakvog zakona koje se tiče uvođenje proračunske inspekcije u cilju transparentnijeg, zakonitijeg, trošenja javnog, proračunskog novca.

Po njegovim riječima, jedan javni pogled na trošenje proračunskog novca, javni interes za tim, dovodi do opravdane potrebe da se na ovakav način dodatno taj proces čini zakonitijim.

Kožul je kazao da je i na sjednici Komisije dvojio o kazenenim odredbama, odnosno visini novčanih kazni za prekršaje, koja se kreće za rukovoditelje tijela uprave, dakle za fizičke osobe, u rasponu od pet do 20 tisuća KM.

- Predlagatelj se odlučio na maksimalne iznose u rasponu ovih kazni propisane Zakonom o prekršajima. Razmišljao sam da su ovakve kazne motivirajuće za one kojih se tiču da ne krše zakon. Ali bi, čini mi se, i nešto manje kazne bile jednako motivirajuće. Ovako visoke kazne, čini mi se na neki način, budućim proračunskim inspektorima će donekle drhtati ruke u situacijama kada budu izdavali prekršajne naloge s ovako visokim kaznama - naveo je Kožul.

On smatra da će ovaj zakon i ova proračunska inspekcija doprinijeti transparentnijem i zakonitijem trošenju proračunskih novaca.   

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da je mišljenja da su svi poslanici stava da treba iznaći veće mogućnosti kontrole trošenja budžetskih sredstava.

Po njegovim riječima, treba vidjeti kako prijedlog ovog zakona u tom pravcu napraviti što profesionalnijim i što više neovisnim.

- Smatram da se prijedlogom ovog zakona daju prevelike ovlasti ministru finansija i trezora BiH. On je u odnosu na svoje kolege u Vijeću ministara BiH jednu stepenicu iznad, obzirom da se uvodi budžetski inspektorat koji treba da bude sistematizovan u Ministarstvo finansija i trezora - naveo je Osmanović.  

Dodao je da, ukolio se uvodi budžetski inspektorat, a cijeni da ga treba uvesti, on treba biti pri Vijeću ministara BiH i ne treba biti pri Ministarstvu finansija i trezora.

Pošto je ovo 'prvo čitanje' predloženog zakona, Osmanović je kazao kako cijeni da se kroz dalju raspravu u naležnim komisijama treba amandmanski kretati u tom pravcu.    

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH Nikola Lovrinović je kazao da ima dilemu u vezi s odredbom koja kaže da se „postupak inspekcijskog nadzora pokreće na inicijativu koju ima pravo podnijeti svaka pravna i fizička osoba“.

- Posebice me zaintrigiralo ovo 'svaka fizička osoba'. Hoće li to značiti da će inspekcija biti pretrpana, da će kome god naumpadne da podnese zahtjev za ocjenu nekakvog poslovanja. Čini mi se da je ovo ostavljeno preširoko. Što zapravo znači fizička osoba, ima li tu nekakvih ograničenja ili je samo ograničenje to hoće li inspektor prihvatiti njegovu prijavu ili neće - naveo je Lovrinović.

Osvrnuo se i na novčane kazne, za koje je kazao da mu se čini da su visoke, a posebno mu se čini da je raspon širok, „ostavljena je prevelika sloboda nekome ko će donositi odluke o visini kazne“.

- Mislim da to treba malo približiti - kazao je Lovrinović.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Mira Pekić je navela da je inspekcijski nadzor u trošenju javnih, odnosno budžetskih sredstava neophodan.

Međutim, dodala je da uvođenje inspekcijskog nadzora koje podrazumijeva uvođenje budžetskog inspektorata u okviru ministarstva finansija BiH i uvođenje tog inspektora u rang pomoćnika ministra, će imati problem u samom radu budžetskog inspektora, pošto je on u rangu pomoćnika ministra, jer se nalazi organizaciono u okviru Ministarstva finansija.

- Pitanje je same uloge Ministarstva finansija i trezora u kontroli trošenja budžetskih sredstava - kazala je Pekić.       

Po njenim riječima, drugo pitanje u uvođenju inspekcijskog nadzora je postupak inspekcijskog nadzora koji se pokreće na inicijatvu pravne ili fizičke osobe.

- Šta ako ne bude inicijative pravne ili fizičke osobe, šta znači to u radu samog budžetskog nadzora. Ako nema inicijative, a dogodi se trošenje budžetskih sredstava koje nije u skladu sa zakonom, neće vjerovatno biti ni kontrole trošenja tog budžetskog novca - navela je Pekić.

Dodala je da treba u razradio tog člana zakona vidjeti kako će sama budžetska inspekcija raditi, da ne postupa samo po inicijativi pravnih i fizičkih osoba.

Poslanik Predrag Kožul je, osvrnuvši se na diskusiju koja se odnosila na to da li inspektorat treba biti u sklopu Ministarstva finansija i trezora BiH, kazao da je sasvim logično da bude u tom ministarstvu.

- Ne samo da je logično, nego je to ono što čini ovaj zakon provedivim, prohodnim - stava je Kožul.  

Poslanik Adil Osmanović je pojasnio zašto je iznio tezu da budžetski inspektorat ne treba biti u sastavu Ministarstva finansija i trezora.

- Prije svega, treba postaviti pitanje kako će se budžetski inspektori ponašati ako ima prijava fizičkih ili pravnih osoba na propuste u samom Ministarstvu finansija i trezora. Drugo pitanje, ako je ministar finansija i trezora drugostepeni organ, kome će se inspektori, ako nađu nepravilnosti, obratiti, odnosno ko je drugostepeni organ kada se vrši kontrola rada Ministarstva finansija i trezora - pojasnio je Osmanović.

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao da podržava svaki vid jačanja kontrole trošenja budžetskih sredstava.

- Ali, bojim se da nije u nekim stvarima do kraja dorečen ovaj zakon i bojim se da ovdje ima problema oko sukoba nadležnosti između raznih institucija koje vrše kontorlu trošenja budžetskih sredstava - naveo je Mektić.   

Poslanici nisu imali potrebu da raspravljaju o Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom, koji je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH, unapređuju se postojeća rješenja i otklanjaju nejasnoće radi bolje provodljivosti ovog zakona u praksi.

Nakon što je okončana rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, predsjedavajući je dao pauzu, koju je zatražila predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković - Bursać, kako bi poslanici mogli prisustvovali svečanom Božićnom prijemu koji je organizirao mitropolit dabrobosanski Hrizostom.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije