Svijet     | 16.01.2020. 18:56 |

Maas: Haftar se obavezao na primirje, dolazi u Berlin

FENA Internet

BERLIN, 16. januara (FENA) -  Libijski vojni zapovjednik koji predvodi ofanzivu u cilju osvajanja prijestonice Tripolija, Khalifa Haftar, obavezao se na prekid vatre, izjavio je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, u očiglednom napretku u naporima na okončanju skoro decenijskih previranja u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Maas je dodao da je Haftar također izrazio spremnost da učestvuje na konferenciji u Berlinu, saopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je Maas posjetio grad Benghazi na istoku Libije.

Haftarov ured nije bio odmah dostupan radi komentara.  

Maasova izjava uslijedila je nakon neuspjelih napora Rusije i Turske da uvjere Haftara tokom posjete Moskvi u ovoj sedmici da pristane na trajno primirje i prekine ofanzivu na libijsku prijestonicu. Haftar je napustio Moskvu, ne potpisujući sporazum o prekidu vatre.

Njemačka je u nedjelju domaćin samita koji bi okupio strane sile i libijske suparničke strane u pokušaju da se okonča rat za Tripoli i postigne se sporazum o diobi vlasti.

Maas je danas doputovao avionom u Haftarovu bazu u istočnoj Libiji kako bi raspravljao s njim o berlinskom samitu.

-   General Haftar nagovijestio je spremnost da doprinese uspjehu Libijske konferencije u Berlinu i želju da učestvuje u njemu. On je ponovio predanost postojećem prekidu vatre - navelo je ministarstvo u tweetu Maasove riječi nakon sastanaka u Benghaziju, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u Gazi približava se 30.000, posrednici pokušavaju ugovoriti primirje

Biden se nada primirju u Gazi za nekoliko dana

Kolumbijska vlada i pobunjenici ELN-a produžili primirje za još šest mjeseci

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana