Stranačke aktivnosti     | 21.01.2020. 13:44 |

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

FENA Saopćenje

Lovrić: Nužna je koordinacija posebice oko onih pitanja koja spadaju u sferu podijeljenih nadležnosti

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jedno je od najvažnijih ministarstava u Vijeću ministara, ako ne i najvažnije, ako promatramo nadležnosti koje ima, posebno kada govorimo o procesu približavanja EU i svim aktivnostima koje proizlaze iz tog procesa. MOFTER, kako ovo ministarstvo popularno zovu, zaista raspolaže sa vrhunskim ekspertima iz svih oblasti koje pokrivamo, makar će netko kazati kako sam subjektivna, ali obzirom na godine kvalitetne suradnje u ovoj instituciji sa kolegama službenicima, vjerujem kako sam netko tko može dati objektivnu ocjenu o ovoj instituciji i resursima kojima raspolažemo, izjavila je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ono što uvijek nedostaje, jesu financijska sredstva kroz proračun, ponekad i ljudski resursi, potrebita za mnoge aktivnosti koje bismo mogli i morali pratiti i koordinirati, ističe Lovrić.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležno je za vanjskotrgovinsku politiku, strana ulaganja, nadzor nad prometom i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, promociju izvoza kroz suradnju sa komorskim sustavom, povećanja konkurentnosti tržišta za strane ulagače, međunarodnu trgovinu kroz zaključivanje i provođenje bilateralnih i multilateralnih trgovinskih sporazuma – WTO, SSP, CEFTA, EFTA,  carine i carinsku politiku, ekonomski razvoj i poduzetništvo kroz međunarodne aktivnosti, zaštitu potrošača, izgradnju infrastrukture kvaliteta, međunarodnu suradnju i koordniniranje iste iz sektora energetike, vodnih resursa, zaštitu okoliša, turizam, poljoprivredu...

Također, u sustavu MOFTER-a su i tri upravne organizacije, za veterinarstvo, zaštitu zdravlja bilja te harmonizaciju i koordinaciju plaćanja u poljoprivredi. Između ostalog, su na ovo ministarstvo „resorno“, kroz zakonodavne aktivnosti, vezane i mnoge druge agencije sa državne razine, pojašnjava zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, koja je i voditeljica Odjela za gospodarstvo Hrvatskog narodnog sabora.

Programska opredjeljenja i aktivnosti ministarstva provode se u skladu sa nadležnostima, od razvoja i unaprjeđenja makroekonomske stabilnosti i vanjskotrgovinske politike, unaprjeđenja konkurentnosti, promocije i razvoja energetskih potencijala naše zemlje, posebno obnovljivih izvora energije, upravljanje i razvoj infrastrukture iz oblasti okoliša, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede kroz razne projekte, unaprjeđenje zaštite potrošača, oblasti sigurnosti hrane, i još jako puno drugih redovitih aktivnosti. Ključna aktivnost u 2020. godini jeste završetak procesa pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odnosno završetak bilateralnih pregovora sa Ruskom Federacijom, kao i završetak započetih zakonodavnih aktivnosti iz oblasti energetike.

Također, Bosna i Hercegovina je ove godine zemlja predsjedateljica CEFTA-e, a ministarstvo kontakt točka svih aktivnosti i procesa. Također, organizacija nastupa Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 u Dubaiju je od velike važnosti, a ministarstvo je nositelj aktivnosti u ime Vijeća ministara BiH.

O ovoj instituciji trebalo bi jako puno vremena da se sve predstavi. Naravno, u svom radu suočavamo se i sa svakodnevnim poteškoćama, posebno kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti koje idu jako sporo, ponekada nespremnost drugih da sudjeluju u određenim projektima i procesima, nedovoljna suradnja i koordinacija različitih razina vlasti i slično.

Kao zamjenica ministra, ispred Hrvatskoga narodnoga sabora BiH mogu kazati, nakon dugogodišnjeg iskustva u ovoj instituciji, kako je koordinacija nužna posebice oko onih pitanja koja spadaju u sferu podijeljenih nadležnosti, jer samo na taj način možemo u potpunosti iskoristiti kapacitete koje pruža ovo ministarstvo, zaključila je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ured za informiranje HNS-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HNS BiH osudio „nerealne, maksimalističke zahtjeve“ političkih aktera

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo