Bosna i Hercegovina     | 22.01.2020. 14:15 |

Galić: Dodatno ojačati Graničnu policiju BiH u graničnoj kontroli

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 22. siječnja (FENA) - Sjednica Stručnog kolegija Granične policije (GP) BiH, na kojoj su direktor GP-a BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić te rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH i savjetnici direktora razgovarali o stanju u području granične sigurnosti i budućim aktivnostima, održana je u srijedu u Sarajevu.

Među ostalim, konstatirano je kako je unatoč korištenju svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije potrebno dodatno jačanje GP-a BiH u graničnoj kontroli i nadzoru državne granice na istočnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Direktor Galić potencirao je da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija potrebne su, kako je istaknuo, izmjene Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se policijskim službenicima dale veće ovlasti i povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Kao osnovni problem za učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, loša infrastruktura na graničnim prijelazima i nedostatak suvremene specijalističke opreme, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Na sjednici je također naglašeno kako se od svih pripadnika GP-a BiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu, poštivanje zakonskih propisa, dosljedna borba protiv korupcije, veće prisustvo na terenu, dosljedniju kontrolu nad radom policijskih službenika od strane njihovih rukovoditelja, te blagovremena razmjena informacija na svim razinama, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana