Svijet     | 23.01.2020. 10:34 |

Komisija Kofi Annan: Društvene mreže postale rasadnik ekstremizma

FENA Internet

DAVOS, 23. januara (FENA)  - Društvene mreže postale su rasadnik ekstremizma koji se koristi za podrivanje demokratije, zaključila je u srijedu u Davosu stručna grupa, pozivajući na reforme kojima će se obnoviti povjerenje u vlast i otkloniti ekstremističke sadržaje. 

Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu Kofi Annan zaključila je u izvještaju da se dezinformacije koriste kao oružje za diskreditiranje demokratskih institucija kojima se sije društveno nepovjerenje i napadaju politički kandidati. 

U istraživačkom centru predstavljen je dugačak popis prijedloga kojim će se vlade i kompanije provjeriti na društvenim medijima i također će se zahtijevati da pojačaju svoju internu kontrolu.

"Društveni mediji pokazali su se korisnim alatom ekstremističkih grupa za slanje poruka mržnje i poticanja na nasilje", dodala je Komisija koja je ujedno kao primjer navela izbore u SAD-u, Keniji, Filipinima i Nigeriji, prenosi Reuters.

Suočen s kritikom da se ne uspijeva boriti protiv ekstremizma, Facebook je prošle godine objavio korake u borbi protiv dezinformacija i suzbijanja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru 2020. godine.

Također je na Instagramu uklonjena mrežu ruskihnaloga koji ciljaju američke birače.

"Posljednjih godina strane vlade koriste društvene medije i Internet kako bi se miješale u izbore širom svijeta", navodi se u izvještaju Komisije Kofi Annan.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rüdiger podnio tužbu protiv novinara koji ga je optužio za podršku 'islamskom ekstremizmu'

Miletić: Od građana BiH dobio sam 700 prijetnji smrću

Njemačka zabranila ekstremnu desničarku grupu Hammerskins Deutschland, policija pretresa stanove njenih članova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo