Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 12:36 |

Praštalo: Očekujemo uspješno 'probalkansko' hrvatsko predsjedavanje EU-om

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Evropski pokret u BiH nada se da bi Bosna i Hercegovina, zajedno sa Sjevernom  Makedonijom i Albanijom, već tokom predsjedavanja Hrvatske mogle dobiti kandidatski status i otvoriti prva poglavlja.

Kako je rekao predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo u izjavi za Fenu, ta organizacija već duže od godinu dana ukazuje na značaj hrvatskog predsjedavanja EU-om, koje je počelo 1. januara, ne samo za BiH, nego i ostale zemlje regiona.

- Raduje nas prezentacija hrvatskog predsjedavanja u zgradi Evropske unije u Sarajevu, kojom prilikom su ambasadori Ivan Sabolić i Johann Sattler, kao i direktor Direkcije za EU integracije Edin Dilberović, govorili upravo ono što je Evropski pokret u BiH govorio već prije i tokom izbora u BiH 2018.godine, a u kontekstu prvog predsjedavanja EU našeg zapadnog susjeda - kazao je Praštalo. 

Dodao je kako će hrvatsko predsjedavanje, ipak, ponajviše obilježiti Brexit i rješavanje gorućih pitanja poput konsolidacije i "restarta" same EU, kao i sigurnost granica, migrantska kriza, i finansijska stabilnost.

 - Ipak, mi smo uvjerenja da će "Balkanski samit" u maju u Zagrebu, za preostale države zapadnog Balkana, ali i samu EU, biti vrlo značajan događaj, možda čak poput Solunskog procesa kada je, tokom grčkog predsjedavanja, napravljen najznačajniji korak u pravcu integracije regiona u EU - rekao je on.

Praštalo je također kazao kako se nada da će Hrvatska izvršiti pritisakak na Kosovo za ukidanje taksi za Srbiju i BiH, kako bi Kosovo dobilo bezvizni režim, te bio nastavljen mirovni proces i dijalog Srbije i Kosova, što je još jedan veliki izazov za Hrvatsku i EU.

- Pred nama je vrlo teško, zahtjevno i vrlo bitno predsjedavanje Hrvatske, iza koje dolazi Njemačka, što bi moglo značajno nastaviti i ubrzati proces integracije regiona u EU. U protivnom, može doći do zasićenja procesa pristupanja država regiona i same EU, što bi sigurno vodilo do jačanja interesa drugih subjekata, za jedino preostalo područje Evrope, izvan EU. Upravo, radi svega navedenog, nadamo se, želimo i očekujemo uspješno, dobro "probalkansko" predsjedavanje Hrvatske - naglasio je Praštalo.

Upozorio je da su za sve to potrebni dobra volja i namjera svih strana, pa se nada da će i domaći političari, zajedno sa hrvatskim kolegama, dati konstruktivan doprinos relaksaciji odnosa dviju država i prvom hrvatskom predsjedavanju Evropskom unijom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'