Kultura     | 23.01.2020. 14:25 |

Plakati Branka Bačanovića do februara u Galeriji Collegium artisticum

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - U Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu postavljena je samostalna retrospektivna izložba "Grafički kontinuiteti 1977-2017", bosanskohercegovačkog grafičkog dizajnera Branka Bačanovića, a zvanično otvaranje najavljeno je za petak nevečer.

Radi se o autoru koji je više od 40 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni, a izložba obuhvata oko 200 njegovih radova. Prepoznatljiv je po brojnim plakatima, koje je radio prvenstveno za pozorišne predstave i dobio mnoge nagrade i priznanja.

Na konferenciji za novinare Bačanović je istaknuo da su plakati izloženi uglavnom hronološki, od 1977. pa sve do posljednjih plakata što ih je uradio za neke projekte u inozemstvu. Neki od plakata postavljeni su i mimo toga, da bi vizualno bili jedan uz drugi.

Kaća Dorić kazala je da je za Bačanovića vežu dugogodišnje prijateljstvo i kvalitetna poslovna suradnja. Ponosna je, kaže, i na činjenicu da se na dosta njegovih plakata nalazi i njeno ime - najviše kao glumice ali i kao redateljice.

- Nekih od predstava uopće se nisam sjećala. Zahvaljujući Bačanoviću obnovila sam to sjećanje. Ponosna sam na dugogodišnje prijateljstvo sa njim i zbog izložbe jer je sačuvao dio vremena za sjećanje i uspomene. Plakati podsjećaju i na mnoge ljude kojih više nema - kazala je emotivnim glasom.     

Prisjetila se Dorić da je Bačanović prvi pozorišni plakat uradio upravo za 'Pozorište u pokretu', 'pozorišnu avanturu nje i njenih prijatelja, pozorište koje su osnovali u namjeri da idu publici u susret'.        

Organizator izložbe i izdavač prigodne monografije je Internacionalni multireligijski i interkulturalni centar kojeg je osnovao fra Marko Oršolić. Izložba će biti postavljena u okviru Festivala 'Sarajevska zima', a promocija monografije planirana je za zatvaranje izložbe (21. februar).        

Bačanović se ogledao u svim oblicima grafičkog dizajna. Uža specijalnost mu je plakat iz oblasti kulture, a ističe se i po tome jer je u bh. pozorištima uveo praksu tretiranja pozorišnog plakata kao dijela predstave.

Bačanović je autor plakata za kultne filmove bh. i jugoslovenske kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell" i "Otac na službenom putu", a vizuelno je oplemenio i kultnu monografiju Dubravka Lovrenovića "Stećci".

Branko Bačanović (1952.) iz Sarajeva Akademiju likovnih umjetnosti (grafički dizajn) završio je 1977. godine u tom gradu. Dužnost predsjednika Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH) obavljao je od 1988. do 1990. Izlagao je na mnogim samostalnim i selektivnim izložbama u BiH i inostranstvu.

Od 1983. godine ima status samostalnog umjetnika BiH, od 1992. status izuzetnog umjetnika ULUPUBiH-a, od 2013. zaslužnog umjetnika ULUPUBiH-a, kao i status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo. U vrijeme Olimpijade u Sarajevu, ZOI '84, bio je zadužen za izradu vizuelnog identiteta promotivnih materijala (Priručnik grafičkih standarda).

Iz Galerije Collegium artisticum ističu da je Bačanovićev opus i svojevrsno istorijsko svjedočanstvo o vremenu u kojem su teatar, knjiga i film propagandno tretirani, zapravo radi se o vrhunskom kvalitetu te propagande. Istovremeno njegov opus je i dokument o miljeu u kojem su umjetnici, pa i sam Bačanović, djelovali.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo