Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 15:22 |

Sattler: BiH da intenzivira borbu protiv 'pranja novca'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23.januara (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler ukazao je danas da je veoma važno suzbijanje „pranja novca“ za zemlje koje su u fazi pristupanja EU te očekuje intenziviranje aktivnosti po tom pitanju u Bosni i Hercegovini.

-Nakon pozitivnog mišljenja po aplikaciji BiH za članstvo u EU, očekujemo u narednom periodu intenziviranje aktivnosti lokalnih funkcionera na ispunjavanju obaveza u vezi s tim pitanjem - rekao je Sattler novinarima u Banjoj Luci, na završnoj konferenciji Projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“.

Istakao je da je na stotine ljudi iz BiH prošlo razne obuke i edukacije u okviru ovog projekta, te „izrazio nadu da će to doprinijeti skidanju BiH sa sive liste EU“.

Pranje novca, naveo je, ne poznaje granice.

-Od tri do pet posto BDP na globalnom nivou otpada na pranje novca. Novčano je to više 700 milijardi eura - upozorio je Sattler.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman je rekla da evropske prakse pokazuju da je važna saradnja zemalja u oblasti suzbijanja „pranja novca“, te je izrazila nadu da će na tom planu i institucije BiH bolje međusobno sarađivati.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić nada se da će se u parlamentarnoj proceduri naći izmjene Zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u skladu sa 4. i 5. direktivom EU.

Naglasio je da je za BiH, njen imidž i poslovni ambijent važno da ne bude na sivim listama EU, koje se odnose i na pranje novca i finansiranje terorizma.

Direktor policije RS-a Darko Ćulum je rekao da je MUPRS-a u 2018. godini otkrio 17 krivičnih djela pranja novca i podnio 17 izvještaja protiv 29 osoba i jednog pravnog subjekta.

Protivpravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je oko 202 miliona KM.

Lani je evidentirano 17 krivičnih djela pranja novca, a protivpravna imovinska korist koji su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila znatno manja nego u 2018. godini.

Zamjenik direktora Generalne policije Slovenije Tomaž Pačjak naveo je da su policijske agencije iz regiona uspješno sarađivale na području suzbijanja „pranja novca“ i privrednog kriminaliteta, što treba nastaviti.

Tokom dvoipogodišnjeg tvining projekta Evropske unije "Podrška borbi protiv pranja novca" izmjenjena je i određena zakonska regulativa u BiH te prilagođena zakonodavstvu EU.

U projekat su bile uključene policijske agencije i pravosuđe BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo