Svijet     | 23.01.2020. 20:12 |

Komšić odao počast žrtvama holokausta i susreo se s potpredsjednikom SAD-a

FENA Saopćenje

JERUSALEM, 23. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Peti svjetski forum o Holokaustu na kojemu su učešće uzele brojne državne delegacije održava se u Yad Vashemu.
 
Tema ovogodišnjeg foruma bila je "Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma", a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta "Yad Vashem" i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.
 
Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da, nažalost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.
 
- Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio  je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj historiji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen - poručio je predsjedavajući Komšić.
 
Naveo je da svi koji smo bili svjedoci mračne strane historije imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja.

- Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg - istaknuo je on.
 
Predsjedavajući Komšić se tokom održavanja Foruma susreo s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Penceom, dok se jučer sastao sa predsjednikom Izreala Ruevenom Rivilnom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Besplatna online projekcija filma 'Obračunavanja' povodom dana sjećanja na žrtve holokausta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo