Kultura     | 25.01.2020. 18:50 |

Proglašeni pobjednici edukativne akcije 'Sat kodiranja'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - U finalnom događaju organiziranom danas u Sarajevu u okviru edukativne akcije "Sat kodiranja" u kojem su učestvovali učenici šest škola iz Bosne i Hercegovine prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je Mirza Korać, drugo Amer Vatreš i treće Sarah Pašalić.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Davud Hondo, drugo mjesto osvojio je Nedžad Ibrahimović, dok je treće mjesto osvojila Anela Šubo.

Pored tih pobjednika odabrani su i oni koji su bili najaktivniji, te je u kategoriji osnovnih škola kao najaktivnija učenica odabrana Nadija Idrizović, a kao najaktivniji učenik iz srednje škole odabran je Husein Marić.

Edukativnu akciju "Sat kodiranja" već šest godina organizira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a u finalnom događaju učestvovali su učenici iz osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše.

Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u finalni krug takmičenja su uspjele proći osnovne škole "1. mart" Vrnograč, "Sokolje" Sarajevo i "Zalik" Mostar, a od srednjih škola su učestvovale Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, Srednja elektrotehnička škola Mostar, Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Sarajevo.

Direktorica CPCD-a Aida Daguda kazala je Feni da je ova godina bila najuspješnija kada je u pitanju organiziranje tog događaja, imajući u vidu da je veliki broj učenika izrazilo interesiranje za učešće u kodiranju, njih čak 40.000.

CPCD je generalni zastupnik akcije "Sat kodiranja" u BiH, a partneri koji tu akciju podržavaju od 2014. godine su Microsoft BiH, BH Telecom, Internacionalni Burch univerzitet, Vijeće mladih FBiH, Američki korneri u BiH i ministarstva obrazovanja u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

U Sarajevu počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo