Regija     | 27.01.2020. 11:28 |

Slovenski premijer Šarec dao ostavku

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 27. siječnja (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što prije održe izvanredni parlamentarni izbori.

 "Još danas ću svoju izjavu o ostavci poslati u parlament i najbolje je da idemo na prijevremene parlamentarne izbore", kazao je Šarec na izvanrednoj  konferenciji za novinare u sjedištu vlade u Ljubljani, dodavši da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju provesti potrebne reforme.

 "S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom ne mogu ispuniti očekivanja ljudi, ali bi to mogao nakon izbora", kazao je Šarec. 

 U ponedjeljak je prije Šareca ostavku ponudio ministar financija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojemu je parlament trebao glasovati u srijedu.

 Šarecova ostavka automatski znači i ostavku sadašnje vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prijelazne vlade.

 Šarec je kazao da bi nabolje rješenje ipak bili izvanredni izbori te dodao da je dogovorio da bi na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka.

 "Svjestan sam da će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prijelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu da li mi vjeruju", kazao je Šarec, prenosi Hina.

 Na redovnim izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu.

 Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) i te okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 zastupnika.

 Potporu u vladinim zakonskim projektima pružala joj je oporbena stranka Ljevica (L), ali je ona prekinula suradnju s vladom prije tri mjeseca, zbog neslaganja oko socijalne politike. Od tada su počeli problemi za Šareca, koji je preživljavao uz pomoć provizornih dogovora s nekim djelovima oporbe, primjerice s Jelinčićevom Slovenskom nacionalnom strankom (SNS).

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo