Bosna i Hercegovina     | 28.01.2020. 13:00 |

Saša Magazinović izabran za potpredsjednika grupe Socijalista u Vijeću Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i član Delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović izabran je za potpredsjednika političke grupe Socijalista, demokrata i zelenih (SOC).

Ova tradicionalno uticajna, a trenutno i najbrojnija politička grupacija u Vijeću Evrope, okuplja poslanike iz stranaka koje su članice Partije evropskih socijalista (PES), Socijalističke internacionale (SI) i Progresivne alijanse (PS). Na čelu ove grupacije trenutno se nalazi Frank Schwabe iz Njemačke.

U povodu izbora na ovu značajnu poziciju Magazinović je izjavio da ova situacija za njega predstavlja novi izazov budući da političke grupe u Vijeću Evrope, jednako kao i u Evropskom parlamentu, imaju veoma zapaženu ulogu.

- Smatram da je dobro da što više ljudi iz Bosne i Hercegovine bude zastupljeno u međunarodnim institucijama, da imaju odgovorne pozicije u međunarodnim organizacijama, ali i tijelima gdje se odlučuje sve ono što se, direktno ili indirektno, tiče i Bosne i Hercegovine – Kazao je Magazinović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iako moj posao, dodao je, unutar grupe Socijalista nije vezan striktno za Bosnu i Hercegovinu, nego za sve teme koje tretira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, naravno da ću posebnu pažnju posvetiti aktivnostima vezanim za našu zemlju. Od ovog zasjedanja kreće i novi ciklus monitoringa Bosne i Hercegovine koji će završiti razmatranjem izvještaja na plenarnom zasjedanju krajem godine.

- Veoma je važno da svi mi iz Bosne i Hercegovine učinimo svoj maksimum da taj važan dokument, koji će biti usvojen u Vijeću Evrope oslika realno stanje u najboljem interesu za našu državu. Grupa Socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čiji sam potpredsjednik postao, uvijek je demonstrirala podršku interesima Bosne i Hercegovine. Nemam sumnje da će ta podrška sada biti i intenzivnija - poručio je Magazinović.

Saša Magazinović je prisutan u međunarodnoj politici duži niz godina, što kao predstavnik Bosne i Hercegovine na parlamentarnom nivou kroz PS Vijeća Evrope, tako i kroz međunarodne socijaldemokratske organizacije kao što su Partija evropskih socijalista, čiji je član Predsjedništva, Socijalistička internacionala i Progresivna alijansa, saopćeno je iz  Službe za odnose s javnošću i marketing SDP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana