Svijet     | 28.01.2020. 17:09 |

Sirijske vladine snage osvojile strateški grad Maaret al-Numan

FENA Internet

DAMASK, 28. januara (FENA) – Sirijske vladine snage u utorak su osvojile Maaret al-Numan, grad pod pobunjeničkom kontrolom simboličnog i strateškog značaja u posljednjem velikom opozicijskom bastionu u zemlji, saopćila je ratna nadzorna grupa.

- Maaret al-Numan u sjeverozpadnoj pokrajini Idlib potpuno je okružen od vladinih snaga koje su počele ulaziti u zapadne dijelove grada, a koji je uglavnom napušten nakon višemjesečnih bombardovanja - saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji.

- Borbe se sada odvijaju unutar grada – izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdul Rahman, te dodao da su borbeni avioni sirijskih vladinih snaga i ruske vojske napadali tu regiju.

Maaret al-Numan nalazi se na autoputu  M5 koji povezuje Damask s drugim po veličini sirijskim gradom Aleppom, glavnoj arteriji za vladine snage u njihovim nastojanjima da uvežu pokidane ekonomske veze u Siriji. 

To je također drugi po veličini urbani centar u opozicionom bastionu Idlibu u sjeverozapadnoj Siriji, koji je van kontrole vladinih snaga od 2012. godine. 

Provladine snage od petka su osvojile više od 23 grada i sela u okolini Maaret al-Numana, potpuno ga okružujući, saopćila je Opservatorija.

Današnje napredovanje dio je vladine ofanzive u više pravaca na sjeverozapadu Sirije kojim dominiraju džihadisti iz alijanse Hayat Tahrir al-Sham i njihovih pobunjeničkih saveznika.

Nasilje je raselilo oko 358.000 ljudi u sjeverozapadnoj Siriji od decembra prošle godine, saopćile su Ujedinjene nacije, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'