Bosna i Hercegovina     | 29.01.2020. 14:05 |

Općina Ilidža pružila besplatnu pravnu pomoć za 646 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Besplatnu pravnu pomoć u Općini Ilidža tokom prošle godine zatražilo je 646 osoba, od toga 492 za sastavljanje pismenih podnesaka, a 154 za usmeni savjet, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje Općine.

Pružajući tu vrstu pomoći, službenici zaduženi za taj segment sačinjavali su za građane žalbe, prigovore i zahtjeve po raznim osnovama te dali veliki broj usmenih pravnih savjeta. Pružanje pravne pomoći u oblasti radnih odnosa odnosilo se na sastavljanje zahtjeva i prigovora poslodavcu, žalbi nadležnim organima i tužbi nadležnom sudu, vezano za ostvarivanje prava-potraživanja iz radno-pravnog odnosa.

U oblasti boračko-invalidske zaštite pravna pomoć pružena je u vidu sastavljanja tužbi  Vrhovnom sudu FBiH nakon provedenog postupka revizije, odnosno zakonitog korištenja prava korisnika po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica i žalbe za priznavanje prava na porodičnu invalidninu. Osobama u stanju socijalne potrebe pružena je pravna pomoć u vidu sastavljanja podnesaka zbog priznavanja prava na stalnu novčanu pomoć, ličnu invalidninu, dodatka za njegu i pomoć od druge osobe i ortopedski dodatak te dječiji dodatak.

Pravna pomoć je pružana građanima i iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja u vidu  sastavljanja žalbi i tužbi protiv rješenja Federalnog zavoda za PIO/MIO – kantonalne administrativne službe u vezi ostvarivanja prava na invalidsku i porodičnu penziju i prava na naknadu troškova sahrane u skladu sa Zakonom o PIO-u.

Također su prema vanparničnom odjeljenju Općinskog suda sastavljane razne vrste prijedloga.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Ilidža - Posao dobilo 29 nezaposlenih zahvaljujući kvalitetnom programu Općine

Na Ilidži uspješno završena prva dionica regulacije korita rijeke Željeznice 

Muzur: Ilidža općina sa najvećim stipendijama za studente i učenike

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'