Svijet     | 29.01.2020. 15:49 |

Bosnia UK Network upriličila program u znak sjećanja na žrtve holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Dan sjećanja na holokaust međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog svjetskog rata, kao i drugih zločina uključujući i genocid u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

Iz Bosnia UK Networka u saopćenju su podsjetili da se ove godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza i 25. godišnjica genocida u Srebrenici gdje je brutalno ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Prigodan program obilježavanja 27. januara, Dana sjećanja na holokaust u Velikoj Britaniji organizirala je nezavisna grupe za planiranje "HMD Trust" uz saradnju bosanskohercegovačkog Udruženja Derby u čijim je prostorijama priređen program i izložba o temi "Stand Together".

Okupljene je pozdravila predsjednica Udruženja Nermina Webster koja je pozvala prisutne da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, a pročitana je i ispovijest svjedoka genocida.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Derbyja Frank Harwood, predstavnik ambasade BiH iz Londona Igor Bašić, te predstavnici armenske ambasade kao i ukrajinske i jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji.

Učenici škole Dženiti Salkić uručena je nagrada za osvojeno prvo mjesto u takmičenju za najbolje dizajnirani poster na ovogodišnju temu "Stand Together" koje se svake godine organizira u svim školama na području grada Derbyja, saopćeno je iz UK Network-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mijatović: Komemoracija u Potočarima je svjetlo u tami

Misija OSCE-a: Propustili smo da izvučemo pouku

Besplatna online projekcija filma 'Obračunavanja' povodom dana sjećanja na žrtve holokausta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom