Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 12:15 |

Ministar Mitrović razgovarao s ambasadorom Japana u BiH Sakamotom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s ambsadorom Japana u Bosni i Hercegovini Hidejukijem Sakamotom.

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, ambasador Sakamoto informirao je ministra Mitrovića o nekoliko grant projekata u vrijednosti od oko 1,3 miliona konvertibilnih maraka koje Vlada Japana realizira u Bosni i Hercegovini. Riječ je o projektima instaliranja sistema za meteorološki nadzor, koji će bitno poboljšati kontrolu aviosaobraćaja na Aerodromu Sarajevo, te doniranju specijalnih vozila za kontrolu i održavanje puteva. Ambasador je takođe najavio skori početak realizacije novog projekta u oblasti transporta u Kantonu Sarajevo.

Izražavajući zadovoljstvo zbog realizacije ovih projekata i zahvaljujući se na ukupnoj pomoći i podršci Japana Bosni i Hercegovini, ministar Mitrović rekao je da se raduje budućoj saradnji s ovom prijateljskom zemljom.

Na sastanku su razmijenjene informacije o mogućnostima saradnje u oblasti transporta, kao i o unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine i Japana u IT – sektoru i oblasti komunikacija. Ministar Mitrović naglasio je da su geografski položaj i povezanost s državama Evropske unije prednost koju Bosna i Hercegovina treba da iskoristi prilikom privlačenja japanskih i drugih stranih investitora.

S ciljem unapređenja saradnje u svim oblastima i jačanja dobrih i prijateljskih veza dvije zemlje, ambasador Sakamoto pozvao je ministra Mitrovića da ove godine posjeti Japan.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal

Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha

Zabrana prometa za vozila teža od pet tona preko mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta