Kultura     | 30.01.2020. 14:04 |

Usvojene izmjene i dopune odluka za osam nacionalnih spomenika u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine usvojila je izmjene i dopune postojećih odluka za osam nacionalnih spomenika BiH u Sarajevu.

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju istorijskog spomenika - Narodno pozorište u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, Odluke o proglašenju graditeljske cjeline školskih zgrada iz Gimnazijske ulice u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, Odluke o proglašenju graditeljske cjeline Gazi Husrev-begov bezistan sa dućanima u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH i Odluke o proglašenju graditeljske cjeline Gazi Husref-begova džamija u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Također tu su i izmjene i dopune Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Brusa bezistan (Rustem-pašin bezistan, Mali bezistan) sa dućanima u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, Odluke o proglašenju istorijskog spomenika Gradska tržnica Markale u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, Odluke o proglašenju istorijske građevine - pravoslavna mitropolija u Sarajevu zajedno sa pokretnim nasljeđem nacionalnim spomenikom BiH te Odluke o proglašenju istorijskog spomenika – Aškenaski hram u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna odluka su definisanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem utvrđenim na osnovu monitoringa te kategorizacija i revalorizacija, odnosno usklađivanje mjera zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa Pravilnikom o vrednovanju, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Goran Milojević te članovi Radoje Vidović i Amir Pašić, saopćeno je iz Komisije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika posjetila Jajce

Štrosmajerova ulica među četiri nova dobra na Listi nacionalnih spomenika BiH

Crkva sv. Pantelejmona u Aleksinoj Međi proglašena nacionalnim spomenikom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta