Bosna i Hercegovina     | 30.01.2020. 14:52 |

Poštari održali štrajk upozorenja i u Širokom Brijegu

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 30. siječnja (FENA) – Zaposlenici Hrvatskih pošta (HP) Mostar, okupljeni u Nezavisnom sindikatu, u četvrtak su nakon Mostara, održali jednosatni štrajk i u Širokom Brijegu kako bi upozorili na svoj loš položaj i uvjete rada.

Kako su naveli zaposlenici tog poduzeća, osnovni razlog štrajka je mala plaća koja je ista već godinama.

- Obustavit ćemo rad pa što god bilo, ako se stanje ne popravi i ako nam se plaće ne povećaju kako je to dogovoreno prije nekoliko mjeseci - poručilo je jedanaest djelatnika HP Mostar iz Širokog Brijega. 

Kako je jedan od njih kazao, u 2010. godini prosjek plaće bio oko 1100 maraka, dok je 2019. prosjek bio oko 930 maraka i to, nakon 35 godina radnog staža.

Razlozi za Štrajk upozorenja, kako su ranije priopćili, osim malih plaća jest i nedostatak radnika u proizvodnim sektorima, slaba organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka radnika te sve veći pritisak na radnike od nadređenih na pojedinim radnim mjestima i tako dalje.

 Njih jedanaestoro, koji su u četvrtak ispred HP-a štrajkali u Širokom Brijegu, ističu i da su vozila kojima se služe tijekom radnog vremena neadekvatna. 

-Ako imaš dobre cipele pa dobro zapreš nogama, onda motor služi, drukčije ne. Ovo su motori za djecu, a ne za odrasle ljude... Božićnica od 50 maraka nam je stigla na Badnji dan. Također, imamo problem sa zamjenom, ako jedan fali, poremećena je cijela koncepcija – napominju poštari. 

Zahtjev djelatnika je, uz ostalo, da se plaće povećaju 20 do 30 posto, što se, kako ističu, nije promijenilo otkako je prije nekoliko mjeseci održan prvi štrajk upozorenja na kojem je to i dogovoreno.

Ako se ne ispune zahtjevi oko 700 djelatnika ovog poduzeća, iz Neovisnoga sindikata HP Mostar poručuju kako bi moglo doći do sveopćeg štrajka.

Iz Uprave HP-a Mostar ranije su priopćili kako smatraju da ne postoji razlog za štrajk, jer se sve Kolektivnim ugovorom propisane obveze u cijelosti ispunjavaju prema svim radnicima te da je otvaranje pregovora s predstavnicima sindikata predviđeno koncem veljače 2020. godine, po okončanju izrade i revizije financijskih izvješća za prethodnu godinu.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za štrajk upozorenja

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana