Svijet     | 30.01.2020. 16:46 |

Palestinci na Zapadnoj obali protestuju protiv američkog plana

FENA Internet

RAMALLAH/HEBRON,  30. januara (FENA) – Brojni Palestinci ozlijeđeni  su danas gumenim mecima i  zadobili su  gušenja izazvano suzavcem kada su izraelski vojnici napali demonstrante u Ramallahu i Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali.

U Ramallahu je veliki broj Palestinaca učestvovao u protestnom maršu ka sjevernom kraju grada gdje izraelska vojska drži kontrolni punkt poznat kao DCO.

Kada su demonstranti, koji su odgovorili na poziv političkih frakcija u Ramallahu da protestuju protiv američkog takozvanog sporazuma stoljeća, stigli do kontrolnog punkta, vojnici su ispaljivali gumene metke i suzavac kako bi rastjerali masu.

Brojnim demonstrantima ukazana je liječnička pomoć  na licu mjesta   zbog povreda od gumenih metaka i zbog gušenja izazvanog suzavcem.

U Hebronu na jugu Zapadne obale, Palestinci su se sukobili  s izraelskim vojnicima na nekoliko lokacija, navodi se u izvještajima.

Sukobi su prijavljeni u centru Hebrona koji je  podijeljen na palestinsku H1 i izraelsku H2 zonu. Nekoliko ljudi je imalo teškoće zbog  udisanja suzavca.

O sličnim sukobima je javljeno i iz izbjegličkog logora Arroub i mjesta Sair, sjeverno od Hebrona, gdje su vojnici također rastjerali demonstrante korištenjem suzavca i gumenih metaka, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

U izraelskim napadima na Gazu za 184 dana ubijeno 33.175 ljudi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta