Bosna i Hercegovina     | 31.01.2020. 08:55 |

Dilberović: Važni koraci u borbi protiv trgovine ljudima

FENA Internet

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, u kontekstu određenih najava da bi BiH već u maju mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je u razgovoru za „Avaz" da je za BiH ključno da vlasti i institucije do proljeća postignu i pokažu konkretne rezultate.

Tada će Evropska komisija objaviti novi paket proširenja čiji će sastavni dio biti i redovni godišnji izvještaj o BiH.

- U tom izvještaju Komisija će dati ocjenu urađenog u BiH i za to eventualno vezane preporuke o narednim koracima u procesu pristupanja u EU - kaže Dilberović.

On ističe da su odredeni koraci na ispunjenju 14 prioriteta iz prošlogodišnjeg Mišljenja Evropske komisije koje je Vijeće za opće poslove EU potvrdilo krajem prošle godine već ispunjeni.

- Odlukom Ustavnog suda BiH ukinut je član Ustava RS koji se odnosio na smrtnu kaznu. Vijeće ministara BiH je na pretprošloj sjednici usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020.-2023. godine - kaže Dilberović.

Dodaje i da je i inicirano razmatranje prijedloga Kolegija za evropske integracije u vezi s otpočinjanjem izrade programa integriranja, što je i inicijativa za adresiranje jednog od ključnih prioriteta, a pripremljen je i tekst nacrta zakona o javnim nabavkama.

Uz to, u različitim fazama u parlamentarnoj proceduri su prijedlozi zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu.

Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka izrađen je i dostavljen Vijeću ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Dilberović: Proces evropskih integracija nema alternativu (VIDEO)

Grlić Radman očekuje ubrzavanje europskog puta BiH i konstrukivan odnos političara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana