Regija     | 31.01.2020. 11:29 |

RCC ostaje pouzdan partner Evropske unije u regionu

FENA Saopćenje

BRISEL, 31. januara (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je na sastanku s komesarom Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varhelyijem da je 2020. godina je ključna za region i uzajamne odnose Evropske unije i zapadnog Balkana, ali i za nesmetan ekonomski rast.

Kako je najavila RCC ostaje pouzdan partner Evropske unije u regionu, ali i regiona u Evropskoj uniji, dodajući da svi imaju velike nade i očekivanja u pogledu novih, pozitivnih pomaka tokom hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom i od predstojećeg samita u martu.

- Suština ovog procesa je zajednički rad na jasno utvrđenim programima usmjerenim ka zajedničkom cilju, a to je jača i potpunija Evropa - kazala je Bregu.

Komesar Varhelyi je istakao važnost regionalne saradnje na zapadnom Balkanu na ubrzavanju ekonomskog razvoja i evropskih integracija.

Tokom službene posjete Briselu generalna sekretarka Bregu sastala se i s evropskom komesarkom za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje, mlade i sport Mariyom Gabriel s kojom je razgovarala o predstojećem projektu RCC-a "Omladinska laboratorija" koji finansira Evropska unija.

Razgovarano je i modelima za povećanje učešća žena u područjima nauke, tehnologije, inženjersta i matematike, kao dio projekta koji Vijeće realizira sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP). 

Bregu je naglasila da su mladi najveći potencijal regiona za promjene i rast te je potrebno fokusirati se na to, a posebno je to potrebnu učiniti u regiji zapadnog Balkanu, jer je demografska statistika zastrašujuća.

- Ukupan broj radno sposobnog stanovništva u regionu smanjen je za više od 400.000 osoba u proteklih pet godina, uključujući mlade ljude koje odlaze u inostranstvo u potrazi za zaposlenjem ili obrazovanjem - dodala je.

RCC, kaže Bregu, to je shvatio ozbiljno te uz podršku Evropske unije i partnera iz regiona, planiraju da u okviru novog regionalnog projekta Omladinske laboratorije iznađu rješenja koja bi pomogla i dovela do unapređenja politika u ekonomijama zapadnog Balkana koje bi zadržale mlade.

Komesarka Gabriel potvrdila je snažnu podršku Evropske unije prioritetima zapadnog Balkana u oblasti inovacija, obrazovanja, mladih, istraživanja i kulture.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju prisustvovala je redovnom sastanku Radne grupe za region zapadnog Balkana (COWEB) održanom u Briselu, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo