Ekonomija     | 31.01.2020. 11:48 |

Tegeltija: Entitetski premijeri trebaju dogovoriti poravnanje prihoda

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 31. januara (FENA) – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas da se nada da će uskoro entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković usaglasiti stavove o poravnanju prihoda od indirektnih poreza kako se taj problem ne bi rješavao sudskim putem.

-Mislim i da je pripremljen sporazum kako bi se to pitanje završilo – rekao je Tegeltija.

Uvjeren je da do naredne sjednice Predstavničkog doma ima dovoljno vremena za kompromis o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH, ponovivši stav da su provedene sve potrebne procedure i da to imenovanje nije bilo čim limitirano.

Tegeltija je ukazao da mora doći do novog investicionog ciklusa za značajniji privredni rast u BiH, koji iznosi oko tri posto i nije dovoljan kako bi bio jasno vidljiv pozitivan efekat za životni standard radnika.

-Javna entitetska preduzeća tome mogu doprinijeti boljim korištenjem resursa i upravljanjem - ukazao je Tegeltija i dodao da i privatni sektor mora više da učestvuje u strukturi ukupnog BDP-a.

Nakon sastanka s rukovodstvom Privredne komore Republike Srpske (RS), Tegeltija je rekao da je bilo riječi o rješevanju problema koji utiču na ukupni privredni ambijent u oba bh. entiteta. 

-U Vijeću ministara BiH je postignut dogovor o formiranju pet radnih grupa, u kojima će biti predstavnici asocijacija poslodavaca i resornih entitetskih ministarstava, a bavit će se zaštitom domaće privrede, PDV-om, zakonom o javnim nabavkama, saobraćajem i rasterećenjm rada, smanjenjem zbirne stope doprinosa, što bi se odrazilo na plate zaposlenih - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare. 

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je rekao da se mora osigurati veći privredni rast, uz podizanje konkurentnosti, povećanje produktivnosti i efikasniju javnu administraciju, koja će raditi u korist privrede.

-Neophodno je značajnije ulaganje u tehnološki razvoj - ukazao je Đurić izrazivši nadu da će se doći do rješenja kako bi se u narednom trgodišnjem ciklusu izdvojilo oko milijaradu KM sredstava Vlade i privrednika za te namjene.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović je najavio sastanke i s predstavnicima privrede u Federaciji BiH, kako bi se olakšalo poslovanje i smanjili troškovi te ubrzao promet roba i putnika u entitetskom, međuentitetskom i međunarodnom transportu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo