Ekonomija     | 31.01.2020. 18:53 |

Košarac - Zukić: Afirmisati saradnju uz poštovanje ustavnih nadležnosti

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas federalnog ministra razvoja, preduzetništva i obrta Amira Zukića s kojim je razgovarao o modelu buduće saradnje.

Košarac je informisao Zukića da želi implementirati politiku potpune koordinacije s nadležnim entitetskim ministarstvima, kako bi bili uvaženi stavovi svih nivoа vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Sagovornici su usaglasili da je veoma važno da postoji otvorena saradnja nadležnih ministarstava s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje u svom portfoliju ima i sektor za razvoj preduzetništva.

Zukić je informisao Košarca o načinu rada, funkcionisanja i prioritetnim zadacima Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta, te ukazao na važnost institucionalne saradnje uz konstataciju da u ranijem periodu ona nije bila na adekvatnom nivou.

Sagovornici su zaključili da će imati periodične sastanke na ministarskom nivou kako bi definisali određene strateške pristupe u razvoju malih i srednjih preduzeća, uvažavajući činjenicu da su ona u nadležnosti entiteta.

S tim u vezi, Košarac je rekao da takvo strateško planiranje može biti samo okvirno, te da Ministarstvo na čijem je čelu ima koordinirajuću ulogu. Dodao je da sektor za razvoj preduzetništva u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s aspekta koordinisanja u potpunosti mora biti u funkciji entitetskih politika.

Sagovornici su izrazili spremnost da sa međunarodnim donatorima razgovaraju o podršci određenim projektima, koje bi realizovala entitetska ministarstva uz koordinirajuću ulogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćeno je iz tog ministarstva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo