Svijet     | 03.02.2020. 12:52 |

Barnier: Položaj van EU je drugačiji i manje povoljan

FENA Lejla Nuhanovic

BRISEL, 3. februara (FENA) - Velika Britanije je napustila u petak Evropsku uniju i to je bio veoma tmuran i emotivan trenutak, ali također predstavlja priliku za novi početak i novi odnos kazao je Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, na konferenciji za novinare u Briselu o nacrtu pregovaračkih direktiva o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Od sada nam je cilj da formiramo s ovom velikom zemljom novi odnos što je sadržano u nacrtu pregovaračkih direktiva o budućim odnosima između EU i Velike Britanije - kazao je Barnier.

Kaže da je cilj ovih direktiva da zaključe partnerstvo s ovom otočnom zemljom.

- Ipak najbolji i najambiciozniji odnos koji smo mogli imati je onaj kada je Velika Britanija bila dio EU. Kada niste u sklopu bloka, položaj van EU je drugačiji i manje povoljan - dodao je on.

U sklopu nacrta direktiva se nalaze tri poglavlja. Prvo pogavlje se odnosi na ekonomsko partnerstvo, drugo na sigurnost i treće na institucionalni okvir budućeg partnerstva.

- Spremni smo ponuditi veoma ambiciozan trgovinski sporazum koji uključuje nula tarifa i nula kvota. Želimo imati sporazum o slobodnoj trgovini, koji će uključivati sve od poslovnih usluga do telekomunikacijskih usluga. Trenutno radimo na tome da nađemo pogodna rješenja i za intelektualno vlasništvo - kazao je EU zvaničnik.

Barnier je naveo da je zbog ekonomske zavisnosti između EU i Velika Britanije potrebno ispuniti dva uslova kako bi se postiglo optimalno rješenje za sve uključene strane. 

- Prvo je da implementiramo mehanizme koji će omogućiti otvorenu i pravednu konkuretnost. Razgovarali smo s Johnsonom o ovom pitanju i složili smo se po mnogim pitanjima, a posebno po pitanju sprečavanja nepravnednih konkuretnih prednosti - dodao je.

Neophodno je, naglasio je Barnier, pridržavati standarda vezanih za zaštitu okoliša, sprečavanja klimatskih promjena i buduće vladavine. Sporazum mora uključiti recipročni pristup tržištu. 

- Ako se budemo mogli složiti oko pravednog konkurentnog tržišta, možemo postići veoma ambiciozan, slobodan i pravedan trgovinski sporazum. Međutim, ako i dođe do toga, neće se nastaviti po starom. Tržišta će biti odvojena - kazao je on.

Podvukao je da će Velika Britanija i dalje morati da poštuje sva pravila Evropske unije po pitanju standarda uvoza, a i EU će se pridržavati pravila koje Velika Britanija usvoji po istom principu. Kazao je da se kompanije moraju prilagoditi čim prije.

- Velika Britanija mora biti svjesna činjenice da mi želimo da ekonomsko partnerstvo pokrije mobilnost ljudi, kao i transport. Također moramo dogovoriti način na koji će Britanija nastaviti učestvovati u EU programima kao Horizont i Erasmus nakon 2020. godine - izjavio je Barnier.

Drugo poglavlje je vezano za sigurnost.

- Ovo pitanje ima posbnu važnost u svjetlu napada u Londonu tokom vikenda. Terorizam je užasna prijetnja u svijetu i u srcu je društva. Borba protiv terorizma i organiziranog i cyber kriminala zahtijeva blisku saradnje EU i Velike Britanije dugoročno. Bliska saradnja je također bitna za vanjske prijetnje od grupa koje žele da destabiliziraju naše demokratije.  Trebamo biti u mogućnosti da se oslonimo jedni na druge - navodi on.

Stoga, kazao je Barnier, EU predlaže saradnja s Velikom Britanijom za vanjsku i unutrašnju sigurnost. Mora se, rekao je on, postaviti okvir za razmjenu podataka, ali i saradnja policijskih i pravosudnih organa EU i VB.

- Međutim, bilo koji oblik saradnje na ovom polju mora ispunjavati tri uslova. Prvo se Britanija mora obavezati da će primjenjivati Evropsku konvecniju o ljudskim pravima. Drugo, moraju se obezbijediti adekvatni fondovi za zaštitu ličnih podataka i treće je da se mora formulisati način rješavanja sporova. Neophodno je uspostaviti saradnju na polju vanjske politike i odbrane. Želimo zaštiti naše zemlje od vanjskih prijetnji - dodao je Barnier.

Treće poglavlja nacrta direktiva se odnosi na upravljanje. Za to je, kaže on, potrebno uspostaviti veliki okvir kako bi se garantovala implementacija u određenom vremenkom okviru. 

- Potrebno je uspostaviti mehanizme koji bi omogućili pravovremenu reakciju u formi autonomnih mjera ako dođe do kršenja uslova sporazuma - izjavio je Barnier.

Na kraju je rekao da će se nacrt direktiva naći pred Evropskim parlamentom u srijedu i da se svih 27 čalnica mora složiti oko ovoga. 

- Onda možemo 25. februara početi pregovarati na toj osnovi - zaključio je on.

Velika Britanija je u napustila Evropsku uniju (EU) u noći 31. januara i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

Istovremeno je počeo i 11-mjesečni prelazni period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

U Velikoj Britaniji, u državnim institucijama i privatnom sektoru organizirane su različite proslave povodom Brexita. Pojedine državne institucije su bile osvijetljene bojama britanske zastave. Ranije je u institucijama EU u Briselu počelo uklanjanje zastava Velike Britanije.

Trenutak istupanja iz Evropske unije širom Britanije na ulicama proslavljaju pristalice Brexita, a iz Evropske unije ranije su upozorili da će pregovori o budućim odnosima biti teški i zahtjevni.

S obzirom na to da Velika Britanija više nije članica Evropske unije britanski političari više neće biti u organima Evropske unije. Međutim, do kraja prelaznog perioda, odnosno do kraja tekuće godine svi trgovinski i drugi odnosi ostaju nepromijenjeni i biće predmet pregovora između Londona i Brisela.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo