Svijet

Greta Thunberg nominirana za Nobelovu nagradu

Internet, Foto:Arhiva

KOPENHAGEN, 3. februara (FENA) - Dvojica poslanika  švedskog parlamenta predložila su aktivistkinju za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena, Gretu Thunberg za Nobelovu nagradu za mir 2020. godine.

Jens Holm i Hakan Svenneling, obojica članovi Švedske ljevičarske stranke, izjavili su u ponedjeljak da je Thunberg "naporno radila na tome da ubjedi  političare da otvore oči pred klimatskom krizom te je i njena akcija za poštivanje Pariškog sporazuma doprinos izgradnji mira ", prenosi AP.

Pariški klimatski sporazum  iz 2015. godine zahtijeva od bogatih i siromašnih zemalja da poduzmu akciju kako bi suzbili porast globalnih temperatura koje tope ledenjake, podižući nivo mora i mijenjajući obrazac padavina. Od vlada zahtijeva nacionalne planove za smanjenje emisija kako bi ograničili porast globalne temperature.

Sedamnaestogodišnja Thunberg  je poznata po tome što je ohrabrivala učenike da ne idu na nastavu kako bi se  pridružili protestima u kojima se traži brže reagovanje na klimatske promjene, a taj pokret se proširio širom svijeta.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.