Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 14:02 |

U BPK-a olujni vjetar pričinio štete na krovovima i dalekovodu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. februara (FENA) – Olujni vjetar jučer u popodnevnim i večernjim satima uzrokovao je određene probleme i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde čije je skoro cijelo područje sinoć ostalo bez električne energije.   

Zbog kvara na dalekovodu  Višegrad-Goražde, u vremenu od 19.30 do 21 sat cijelo područje Grada Goražda bilo je u mraku.

Kako su saopćili i z Elektroprivrede BiH, snabdijevanje električnom energijom uspostavljeno je preko alternativnog priključka.

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, u pojedinim dijelovima grada olujni vjetar je pričinio štete i na krovovima pojedinih objekata. Susnježica koja je padala tokom noći sa padom temperature pretvorila se u led, tako da je na pojedinim dijelovima saobraćajnica došlo do pojave tankih slojeva leda a posebno je to izraženo na pješačkim stazama i javnim površinama.

Zbog sniježnih padavina i jakog vjetra bez električne energije ostali su i stanovnici Općine Pale u FBiH

- Do nestanka električne energije došlo je zbog kvara koji se desio na području Orahovica čime su građani oko dva sata bili bez struje. Visina snijega u Prači iznosi od 10 do 15 cm, dok je na planinaskim prijevojima od 60 do 70 cm sa sniježnim nanosima na području Čemerničkog vrela, Hranjena, Krive drage, Brdarića - kazao je pomoćnik načelnik za Civilnu zaštitu Munir Radača.

Dodao je da nisu zabilježene štete na objektima.

- Nismo imali prijavljenih šteta na objektima ali imamo prijavu građana za pomoć u čišćenju pristupnih puteva, zatim za pomoć bolesnim i starim licima. Putni pravci prema Goraždu i Sarajevu su prohodni ali se preporučuje maksimalan oprez pri vožnji i ne preporučuje se putovanje bez prijeke potrebe - naglasio je on.

Intenzivan olujni vjetar praćen susnježicom i snijegom zahvatio je i područje općine Foča u FBiH na čijoj je cijeloj teritoriji dolazilo do čestog nestanka električne energije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'